Zahradník končí ve spořitelně, chystá nový projekt

Petr Zahradník, Česká spořitelna

Petr Zahradník, Česká spořitelna Zdroj: ceska sporitelna

Přední český ekonom Petr Zahradník, který je členem vládní rady NERV, na konci srpna odchází z České spořitelny a chystá se nastartovat nový projekt v oblasti poradenství. „Se skupinou kolegů jsme se rozhodli vytvořit projekt strategického poradenství v oblasti politik Evropské unie,“ řekl Zahradník serveru E15.cz. Poradenství se bude týkat především využití financí z evropských fondů a z dalších programů EU přímo v Bruselu – například pro rozvoj vědy a výzkumu.

Zahradník upozorňuje, že unie bude v této oblasti klást stále větší důraz na takzvané návratné nástroje, kdy se finance neposkytují formou nenávratných dotací, ale půjček, garancí či časově omezených kapitálových vstupů. Tyto prostředky je pak možné po čase využívat opakovaně. Poradenství v rámci nového Zahradníkova projektu se tak bude do značné míry týkat podobných revolvingových programů.

Ekonom, který patří k nejcitovanějším v českých médiích, se dlouhodobě věnuje evropským záležitostem. V České spořitelně byl koordinátorem EU Office – kanceláře pro evropské záležitosti.