Zájem o vánoční dluhopisy dvojnásobně předčil plány ministerstva

Ministr financí Jan Fischer 15. října v Lucemburku na jednání ministrů financí členských zemí EU.

Ministr financí Jan Fischer 15. října v Lucemburku na jednání ministrů financí členských zemí EU. Zdroj: ctk

Z vánoční emise si investoři objednali spořicí státní dluhopisy za 21,4 miliardy korun. Ministerstvo financí je původně chtělo nabízet až do konce listopadu, ale pro velký zájem objednávky ukončilo již včera, tedy čtvrtý den po zahájení prodeje. Plány resortu počítaly s prodejem vánočních bondů zhruba za 10 miliard korun.

„Velký zájem o spořicí dluhopisy je logický. Český investor je konzervativní a v době nízkých úroků hledá alespoň nějaká zhodnocení,“ řekl ČTK Jan Sochor z portálu Investicniweb.cz. I když jsou výnosy ze státních spořicích dluhopisů proti minulé emisi nižší, stále jsou podle něj atraktivnější než úroky na spořicích účtech, které šly v posledních měsících dolů.

Podle vyjádření ministerstva nebyl stanovený limit vánoční série emisí nijak výrazně překročen, protože stát současně splatí diskontovaný spořicí dluhopis za 7,5 miliardy korun. Navíc resort ve finále obvykle vydává dluhopisy v menším objemu, ne všechny objednávky totiž lidé uhradí. Termín pro uhrazení je do 14. listopadu.

„Ministerstvo financí dosáhlo cíle, který počítal letos s prodejem spořicích dluhopisů za 20 až 40 miliard korun. Na jaře jsme prodali dluhopisy za 17,6 miliardy korun,“ upřesnil mluvčí úřadu Ondřej Šrámek.

Jaké bondy stát nabízel
K dispozici byl prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Ministerstvo začalo dluhopisy nabízet v pondělí 4. listopadu a následně ve čtvrtek upisovací období ukončilo. Původně měl termín vypršet 29. listopadu. Předčasně muselo kvůli velkému zájmu ministerstvo zkrátit termín na objednávky již při jarní emisi.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Dluhopisy vydá ministerstvo 12. prosince.

David Klimeš: Investiční, nikoli spořicí dluhopisy