Zákon o inkasu pohledávek bude do konce roku

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Pošramocená pověst byznysu okolo inkasa pohledávek by se už brzy mohla vylepšit. Asociace inkasních agentur totiž připravuje novou legislativu, která upraví provozování této činnosti na českém trhu.

„Byl bych velmi rád, abychom do konce roku měli paragrafové znění zákona,“ říká prezident Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek s tím, že přípravy jsou na začátku a největší kolo jednání mají členové asociace teprve před sebou.

Trhu by to velmi pomohlo. Chaos způsobený tím, že na trhu v podstatě neexistují téměř žádná pravidla, by konečně mohl skončit, vysvětluje Gazárek. „V tuto chvíli může provádět inkaso pohledávek jakýkoli subjekt, který má způsobilost k právním úkonům. Podle nás by měl prokázat nějakou profesní způsobilost. Ať už formou nějaké licence či koncese. Aby bylo nutné splnit nějaká kritéria,“ naznačuje, co by nový zákon měl obsahovat.

Legislativa by ale rovněž měla upravovat výši nákladů. „Zde máme několik variant řešení,“ říká. Jeden z palčivých problémů oboru je totiž fakt, že pohledávka v řádu stokorun se může díky zásahu inkasní agentury vyšplhat i na deseti násobek. Gazárek ale ujišťuje, že drtivá většina subjektů dělá tuto práci poctivě. A několik pochybení, která se následně medializují, pak podle něj zbytečně poškozují celý trh.

Zákon by měl rovněž zajistit nárokovatelnost nákladů, které inkaso pohledávek přinese. „U soudu prohrajete spor a jste povinní zaplatit náklady protistrany. V mimosoudní řešení pohledávek toto není,“ upozorňuje. Asociace tvrdí, že bude hledat podporu ze strany státních úředníků. „Především díky medializaci několika případů okolo inkasa pohledávek vidíme ochotu o tomto problému debatovat,“ říká Gazárek.

Více čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro

EuroEuro | E15