Žalman: Krize potrvá deset let

Lubor Žalman

Lubor Žalman Zdroj: Raiffeisenbank

Generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman neskrývá obavy o hospodářský vývoj – navzdory letošní ziskovosti jeho banky. Žalman včera při prezentaci hospodářských výsledků Raiffeisenbank uvedl: „Myslím si, že tato krize potrvá deset let.“ Podle něj reálně hrozí omezení úvěrování.

Na vině je několik faktorů. Především klesající poptávka po úvěrech v kombinaci se zpřísněnou regulací. Žalman tak naráží na fakt, že představitelé EU schválili před třemi týdny bankám povinnost splnit devítiprocentní poměrový ukazatel Tier 1, který vyjadřuje podíl rizikově vážených aktiv vůči kapitálu banky. Původně měly banky v rámci regulace Basel III dosahovat devíti procent poměrového Tier 1 až v roce 2019. Raiffeisenbank má nyní tento ukazatel na úrovni osmi procent. „Budeme tedy muset snížit podíl rizikově vážených aktiv,“ uvedl Žalman. To může znamenat jak zpřísnění podmínek úvěrování, tak snahu odprodat rizikovější úvěry. Otázkou však je, zda o balíky rizikových úvěrů bude někdo stát.

Tým analytiků Raiffeisenbank byl také první, který snižoval odhad růstu české ekonomiky v roce 2012, až se dostal do záporných hodnot a nyní predikuje tuzemskému hospodářství pokles o 1,2 procenta.

Raiffeisenbank v prvních devíti měsících letošního roku vykázala čistý zisk ve výši 1,78 miliardy korun, což je o třicet procent více než za stejné období loňského roku. Banka je tak na cestě překonat zisk za rok 2010. Loni banka vydělala za celý rok 1,8 miliardy korun.