Žen ve finanční branži je hodně, většina ale nedosáhne na šéfovské křeslo

Žen ve finanční branži je v Česku poměrně hodně.

Žen ve finanční branži je v Česku poměrně hodně.

Profese v oblasti financí jsou veřejností často chápány jako typicky mužské povolání, ve kterém je žena vnímána jako výjimka. To však není pravda přinejmenším v podnikových financích. Jak dokládá Platová studie pro finanční pozice – 2013 na pozicích finančních účetních je až 90 procent žen, jako hlavní účetní 86 procent žen. Na vyšších postech zástupkyní něžného pohlaví ubývá. Na pozici finanční ředitelky jich pracuje necelá polovina.

Z průzkumu Komory certifikovaných účetních a společnosti Schulmeister Finance Professional Search dále vyplývá, že na pozicích vedoucí controllingu je již 72 procent mužů, a to i přesto, že poměr na pozici finanční controller je poměrně vyrovnaný.

Ve studii funkci finančního manažera zastávalo necelých 70 procent žen, pozici finančního ředitele v celkovém počtu jen 42 procent.

Angličtina je samozřejmostí

Pouze tři procenta respondentů průzkumu neměla znalost cizího jazyka. Plných 88 procent dotázaných mluví anglicky a 38 procent německy, přičemž na pozici finanční ředitel mluví anglicky 92 procent a německy 45 procent respondentů.

Ze studie je rovněž vidět, že znalost anglického jazyka se stala běžným, předpokládaným požadavkem. Znalost německého jazyka za anglickým sice pokulhává, je ale i tak u respondentů průzkumu nadprůměrně dobrá. V praxi je však hlavních účetních se znalostí německého jazyka nedostatek.

Rozdíly mezi platy žen a mužů se ve světě mírně snižují

Petra Janíčková: Chci zdvojnásobit počet částečných úvazků pro ženy