Zisk KBC klesl o 40 procent, banka vytvářela rezervy

Šéf KBC Jan Vanhevel

Šéf KBC Jan Vanhevel Zdroj: profimedia.cz

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 437 milionů eur (zhruba 10,8 miliardy korun). To je meziroční propad asi o 40 procent. Na hospodaření má negativní vliv pokračující snaha banky zbavovat se rizikových investic a vytvářet rezervy proti řeckým dluhopisům. KBC je vlastníkem Československé obchodní banky (ČSOB).

Hospodaření KBC poškodila také nutnost vytvářet rezervy na ztrátové úvěry v Maďarsku a Irsku. Celkem KBC na tyto účely ve čtvrtletí vynaložila asi 599 milionů eur, zatímco o rok dříve to bylo 492 milionů eur. V Maďarsku si nutnost vyšších rezerv vynutila změna právní úpravy a snaha vlády pomoci lidem s hypotékami v cizích měnách.

„V posledním čtvrtletí 2011 jsme výrazně pokročili v plánovaném oddlužení a pokračovali jsme ve snižování rizika, jemuž naše banka čelí. V lednu 2012 jsme dokončili smlouvu o prodeji společnosti Warta, což je naše pojišťovací součást v Polsku. Dosáhli jsme tam atraktivní ceny,“ podotkl k výsledkům výkonný ředitel KBC Jan Vanhevel.

Pokud by se nebraly v úvahu jednorázové účetní položky, čistý zisk by ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl 161 milionů eur (asi čtyři miliardy korun). To je asi o čtyři procenta méně než před rokem. Výsledek tak zaostal za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali zisk 219 milionů eur.

Zhruba 85 milionů eur před zdaněním banka odečetla z hodnoty portfolia řeckých státních dluhopisů. Rezervy už má přitom vytvořeny proti zhruba 71 procentům všech řeckých papírů, které drží. Hodnotu dluhopisů vlád zemí na jihu Evropy banka na konci loňského roku snížila asi o 1,9 miliardy na 4,8 miliardy eur.

Za celý loňský rok banka vytvořila čistý zisk pouze 13 milionů eur (asi 322,4 milionu korun), o rok dříve vydělala asi 1,86 miliardy eur (zhruba 46,1 miliardy korun). KBC dostala za finanční krize v letech 2008 až 2009 od belgické vlády státní pomoc v objemu sedm miliard eur (asi 173,6 miliardy korun).