Zisk skupiny ČSOB ve čtvrtletí klesl o 13 procent na 3,3 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Čistý zisk skupiny ČSOB v letošním 1. čtvrtletí klesl meziročně o 13 procent na 3,3 miliardy korun. Výsledek ovlivnily nepříznivé vnější vlivy jako například bankovní daně, nižší mezibankovní poplatky nebo prostředí nízkých úrokových sazeb. Objem úvěrů celé skupiny stoupl meziročně o sedm procent na 596 miliard korun a objem vkladů rovněž o sedm procent na 726 miliard Kč. ČSOB to dnes sdělila v tiskové zprávě.

„Výrazný růst obchodních objemů byl více než kompenzován klesající marží a poklesem výnosů z poplatků a provizí. S provozními náklady ovlivněnými odhadovaným příspěvkem do Rezolučního fondu a Systému pojištění vkladů, čistý zisk meziročně poklesl,“ uvedla banka.

Skupině navzdory růstu obchodních objemů klesly provozní výnosy o čtyři procenta na 8,1 miliardy korun. Provozní náklady byly meziročně vyšší o pět procent a činily 4,4 miliardy korun. Celkový objem aktiv pod správou skupiny ČSOB dosáhl 184 miliard korun, což představuje dvouprocentní růst.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.