Zisk Société Générale, majitele KB, výrazně překonal očekávání

Société Générale

Société Générale Zdroj: Reuters

Čistý zisk francouzské banky Société Générale ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 25 procent na 1,351 miliardy eur (36,5 miliardy korun). Firma je v České republice většinovým majitelem Komerční banky. Zisk výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 969 milionů eur. V celém prvním pololetí čistý zisk meziročně vzrostl o 78 procent na 2,219 miliardy eur.

Firmě se ve druhém čtvrtletí podařilo snížit ztráty v Rusku na 45 milionů eur z 91 milionů v prvním kvartálu. Její ruská divize Rosbank se nyní potýká s negativními důsledky poklesu ruské ekonomiky, za kterým stojí nižší ceny ropy a sankce související s ukrajinskou krizí.

Société Générale je druhou největší veřejně obchodovanou bankou ve Francii. Firma dnes také uvedla, že hodlá v příštích dvou letech dosáhnout dalších úspor, a to v objemu 850 milionů eur. „Ve střednědobém výhledu je skupina na dobré cestě k dosažení všech stanovených cílů,“ uvedl šéf podniku Frédéric Oudéa. Dodal, že situace v Rusku se postupně normalizuje.

Komerční banka dnes oznámila, že její čistý zisk v prvním pololetí meziročně stoupl o čtyři procenta na 6,6 miliardy Kč. Banka zaznamenala rovněž nárůst počtu zákazníků a objemu vkladů i úvěrů. Výsledky za druhé čtvrtletí však zaostaly za odhady. Société Générale vlastní v Komerční bance podíl 60,4 procenta.