Zisk UBS překonal očekávání

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: UBS

Největší švýcarská banka UBS vykázala za třetí čtvrtletí zisk ve výši 1,02 miliardy švýcarských franků (20,5 miliardy korun) a to navzdory skandálu s neautorizovanými obchody makléře Kwekua Adoboliho, který stál banku 1,85 miliardy franků.

Jedná se sice stále o meziroční propad ziskovosti největší banky ve Švýcarsku o 39 procent, ale výsledek je více než trojnásobný proti konsensu 11 analytiků z průzkumu Bloomberg, kteří čekali zisk 318 milionů franků. Výsledky jsou však lepší i než vlastní očekávání banky, která před měsícem varovala před možnou ztrátou za třetí kvartál letošního roku, právě kvůli dvoumiliardové ztrátě vzniklé v londýnské pobočce investičního bankovnictví. Výsledky hospodaření jsou ovlivněny řadou jednorázových operací, včetně ztráty z neautorizovaného tradingu, takže nemají vypovídací hodnotu při srovnání s hospodářskými výsledky minulých období. Účetním přeceněním vlastního dluhu získala banka účetní zisk 1,77 miliardy franků a nižší než očekávané byly také náklady na restrukturalizaci skupiny, které dosáhly 387 milionů franků.

Švýcarská banka varovala, že budoucí výkonnost bude neobvykle citlivá na celé spektrum makroekonomických faktorů. „Současné podmínky na trhu a obchodní aktivita se pravděpodobně rychle nezlepší a vytvářejí tak riziko pro růst tržeb a příliv nových peněz,“ varovala banka v tiskovém prohlášení. UBS za třetí čtvrtletí vykázala čistou ztrátu z tradingu ve výši 28 milionů švýcarských franků. Analytik Dirk Becker z firmy Kepler Capital Markets upozornil, že skandál s neschválenými obchody byl odhalen až ke konci třetího čtvrtletí. „Potřebujeme tedy vidět, jak se z hlediska čistého přílivu nových peněz bude vyvíjet čtvrté čtvrtletí, abychom mohli plně zhodnotit vzniklou škodu,“ dodal.

Dočasný šéf skupiny Sergio Ermotti vyjádřil přesvědčení o správnosti směru, kterým se UBS ubírá. Ermotti však neuvedl vůbec nic k již dříve oznámeným radikálním změnám v investiční divizi švýcarské banky. Nové informace se očekávají 17. listopadu, kdy se vrcholný management setká s investory v New Yorku.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.