Zisk UniCredit překonal očekávání, italské bance se daří i v Česku

UniCredit Bank (ilustrační foto)

UniCredit Bank (ilustrační foto) Zdroj: Stepan Bruner, E15

UniCredit Bank (ilustrační foto)
UniCredit Bank (ilustrační foto)
UniCredit Bank (ilustrační foto)
UniCredit Bank (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Největší italská banka UniCredit ve třetím čtvrtletí zvýšila upravený čistý zisk meziročně o 26 procent na 1,1 miliardy eur (28 miliard korun), a překonala tak očekávání. Příjmy z obchodování a poplatků totiž převážily nad klesajícími úrokovými výnosy, uvedla banka. Zároveň také potvrdila i svůj celoroční výhled.

Výsledky třetího kvartálu loňského roku nemají velkou srovnávací hodnotu, protože je poznamenal odpis aktivit v Turecku a náklady na urovnání obvinění ze strany Spojených států, že UniCredit v minulosti porušila americké protiíránské sankce.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali zisk v letošním třetím čtvrtletí na 1,01 miliardy dolarů. 

Banka v období od července do září zvýšila svůj základní kapitál na 12,6 procenta aktiv díky odprodeji podílu v bankovním domě Fineco. Podíl špatných úvěrů na celkových úvěrech snížila na 5,7 procenta, což je nejméně ze všech předních italských bank.

Generální ředitel Jean-Pierre Mustier, který je ve funkci od poloviny roku 2016, se banku snaží očistit od nesplácených úvěrů, propouští a snižuje její příliš velkou angažovanost v Itálii. Třetího prosince se v Londýně chystá představit nový strategický plán pod názvem Team 2023, který má zjednodušit organizaci, zrychlit odprodej vedlejších větví podnikání a zlepšit bankovní kapitál.

Mustier dnes podle agentury APA potvrdil plány na vytvoření samostatné holdingové společnosti pro zahraniční dceřiné podniky UniCredit. Sídlo by měla mít v Miláně. Šéf banky naopak vyvrátil spekulace o možné fúzi UniCredit s francouzskou Société Générale.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Na českém trhu začala působit v listopadu 2007, vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia má v Česku a na Slovensku více než 750 000 klientů. Za letošní tři čtvrtletí banka vykázala čistý zisk 284 milionů eur (7,25 miliardy korun), což je meziroční nárůst o šest procent. Zisk za třetí čtvrtletí ale meziročně o 4,6 procenta klesl a dosáhl 94 milionů eur (2,4 miliardy korun).