Sicilské město známé dlouhověkostí hledá nové obyvatele. Nabízí dům zadarmo a odměnu za dítě

Zhruba 60 kilometrů od Palerma.

Zhruba 60 kilometrů od Palerma. Zdroj: Profimedia.cz

Cammarata se nachází v nadmořské výšce 1000 metrů nad mořem.
Aktuálně má kolem šesti tisíc obyvatel.
A několik desítek prázdných domů.
Tamní starosta láká nové obyvatele na výhodné podmínky - dům zadarmo.
Extrémní úbytek obyvatel řeší i ve středoitalském regionu Molise.
13
Fotogalerie

Ani euro, ani dolar. Sicilské město Cammarata ve snaze přilákat nové obyvatele šlo ještě dál. Opuštěné a mnohdy už chátrající domy v historickém centu nabízí nově příchozím zcela zadarmo.

„Nechci přihlížet tomu, jak tyto krásné historické domy v centru zejí prázdnotou a postupně chátrají,“ přiblížil zpravodajskému serveru CNN starosta Cammaraty Vincenzo Giambrone.

Poslední tři roky se snaží přesvědčit majitele těchto domů, aby je po svém odstěhování věnovali nově příchozím zadarmo. V současnosti jich v obci může být kolem 12, a další podle Giambroneho budou postupně přibývat.

„Majitelé si neuvědomují škody, které způsobí tím, že své domy opustí a zároveň odmítnou možnost, že by je někdo další zrekonstruoval. Chátrající ruiny tak nenávratně zanechávají hlubokou jizvu na panoramatu města,“ vysvětluje Giambrone.

Projekt osidlování má ale i řadu podmínek. Potenciální zájemce se musí zavázat k tomu, že renovaci nemovitosti dokončí do tří let, podmínkou je rovněž složení zálohy pět tisíc eur (v přepočtu zhruba 127 000 korun), částku získá zpět po dokončená stavebních prací na základě předem schváleného projektu.

Přednost dostávají mladé páry s dětmi. Za každého dalšího potomka narozeného v Cammaratě navíc získají odměnu tisíc eur. Objekty noví obyvatelé mohou využít pro soukromé účely, ale stejně tak v nich vytvořit hotel, obchod nebo restauraci.

Cammarata se nachází v nadmořské výšce 1000 metrů nad mořem, zhruba 60 kilometrů od Palerma. Aktuálně má kolem šesti tisíc obyvatel. „Navštívil jsme další dvě vesnice ve střední Itálii, které nabízely domy za velmi symbolické částky, hledám ale teplejší místo.

A Cammarata má celou řadu dalších předností, blízkost hor, moře i okolní zelená krajina,“ vypočítává klady místa britský obchodník Jose Augusto Manetta Ramos s italskými kořeny, který uvažuje o investici do tamní nemovitosti.

Další výhodou, jak upozorňuje server CNN, je dlouhověkost. Jde totiž o město, kde žije nejvíce stoletých lidí z celé Sicílie.

Trendu úbytku obyvatel čelí celá Itálie. Mezi lety 2014 až 2018 počet Italů s trvalým bydlištěm v zemi klesl o 677 tisíc. Podle odborníků je to způsobeno jednak poklesem porodnosti, jednak nárůstem emigrace mladé generace do jiných zemí Evropské unie.

Podobně čelily úbytku obyvatel v minulosti i další dvě italské obce - Sutera a Sambuca na Sicílii. V prvním případě starousedlíky doplňují uprchlíci, v druhém se snaží nové obyvatele nalákat na velmi výhodný odprodej nemovitostí. Dům v této poloprázdné vesnici se dá pořídit za symbolickou částku jednoho eura.