Živly loni napáchaly méně škod, Česku se vyhnula velká povodeň

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Živly napáchaly v roce 2015 na pojištěném majetku v tuzemsku škody za 1,26 miliardy korun, předloni to bylo za 1,97 miliardy korun. Škodily hlavně vichřice a krupobití, a to v průběhu všech ročních období a na celém území Česka, vyplývá ze statistik České asociace pojišťoven. Velká voda loni nehrozila.

Vichřice a krupobití tvořily více než 90 procent všech škod, které rozmary počasí v loňském roce na majetku pojištěných klientů způsobily. Pojišťovny vyřešily 40 tisíc pojistných událostí, což bylo ve srovnání s předešlým rokem téměř o 100 procent více. Zatímco únorová vichřice byla spojena se sněhovou vánicí, letní vichry byly doprovázeny bouřkami a krupobitím, místy pak i lokálními záplavami.

„Nejčastější typ škod představovaly střechy a jejich části poničené vichřicí, krupobitím nebo pádem stromu, potrhaná elektrická vedení, škody způsobené vyvrácením stromů apod. K méně závažným, ale velmi běžným škodám, patří rozbité okenní výplně, polámané pergoly, rozbité skleníky nebo zničené zastřešení bazénu. Výjimkou však nebyly ani sklepy podmáčené prudkými přívalovými dešti nebo požáry způsobené úderem blesku,“ uvedla manažerka komunikace asociace Marcela Kotyrová.

Vichřice, krupobití, úder blesku i požár se připomínají každoročně a až na výjimky se objem škod z nich výrazně nemění. Jinak je to se škodami způsobenými tíhou sněhu nebo povodněmi, které se v posledním období připomínají intenzivněji vždy po třech letech. V roce 2010 představoval objem povodňových škod na majetku téměř čtyři miliardy korun, v roce 2013 dokonce 7,5 miliardy Kč. Předloni to byla více než miliarda, loni jen 81 milionů.

Za poslední dekádu vyřešily pojišťovny v souvislosti s nepřízní živlů okolo 850 tisíc pojistných událostí a vyplatily na likvidaci následků těchto katastrofických škod celkem 40 miliard korun.