Dovoz aut ze zahraničí roste, stále častěji do Česka míří starší neekologická auta

Češi a ojetiny: Kupujeme větší vraky!

Češi a ojetiny: Kupujeme větší vraky! Zdroj: Foto ara

Nákup ojetého vozu
komerční prezentace
Automechanici při práci na Praze 8
Autoservisy
5
Fotogalerie

Dovoz ojetých aut do Česka letos do července stoupl meziročně o tři procenta na 97.268 vozů. Nejvíce se dováží auta domácí značky Škoda, dále volkswageny a fordy. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Podle zástupců svazu pokračuje nepříznivý trend, kdy se stále více dovážejí starší méně ekologická auta. Podíl vozů starších deseti let se meziročně zvýšil o tři procentní body na 54 procent. Ještě v roce 2015 to bylo 47 procent.

Pořadí na prvních dvou místech kopíruje domácí prodej nových aut. Dovoz ojetých vozů značky Škoda se za sedm měsíců zvýšil o 4,5 procenta na 20.387 aut, import VW stoupl o téměř šest procent na 18.296 vozů, naopak dovoz fordů z druhé ruky klesl o sedm procent na 9840 aut.

Dovoz ojetých aut prémiových značek je vyšší, než domácí prodeje nových aut. Například BMW je v dovozech použitých vozů na čtvrtém místě s 5331 kusy, na trhu nových vozů mu patří 13. příčka s prodejem nižším o tisíc aut.
Lidé si zároveň dovezli 55 ojetých Ferrari, 16 Maserati a 15 Lamborghini. Celkem 18 zájemců nově vlastní ojetý Bentley a 284 Porsche.

V prvních sedmi měsících se dařilo prodeji nových vozů. Zvýšil se o osm procent na 164.100 vozů. V samotném červenci trh vzrostl o zhruba pět procent.