Elektromobily jsou méně ekologické než dieselová auta, tvrdí německá studie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Provoz elektromobilů může mít daleko horší dopady na životní prostředí než automobily s dieselovým motorem. Ukázala to studie německé konzultační společnosti Berylls Strategy Advisors. 

Zřejmě nejdůležitějším trendem dnešního automobilového světa je elektrifikace aut, tedy postupný přechod od konvenčních modelů se spalovacím motorem k různým hybridům a elektromobilům. To je zdůvodněno hlavně snahou o čistší pohon, hybridy a elektroauta jednoduše vypouští méně emisí než auta se spalovacím motorem. Jak ale dokazuje studie německé konzultační společnosti Berylls Strategy Advisors, elektroauta nemusejí být tak ekologická, jak se snaží prezentovat.

Firma pracující pro automobilový průmysl upozorňuje na ekologickou hrozbu elektromobilů v podobě jejich lithium-iontových akumulátorů. V závislosti na tom, kde se dané elektroauto vyrábí, vytváří výroba jeho baterií vysokou uhlíkovou stopu.

A to podle firmy tak vysokou, že v některých zemích elektrovozu trvá 10 let, než se ekologicky vyplatí ve srovnání s konvenčním autem s naftovým motorem. Tedy že až po 10 letech čistého bezemisního provozu se kompenzují vysoké emise vypouštěné při výrobě daného auta s elektrickým pohonem. Podle firmy totiž výroba 500 kilogramů těžké baterie pro elektromobil v továrně využívající fosilní palivo znamená o 74 % vyšší emise uhlíku než výroba konvenčního automobilu.


Celý článek najdete na webu auto.cz >>>