Mercedes-Benz SL slaví pětašedesátiny, jeho masovou výrobu prosadil americký dovozce

Mercedes-Benz 300 SL

Mercedes-Benz 300 SL Zdroj: CC BY SA 2.0: Ashley Buttle via Flickr

Mercedes-Benz 300 SL
Mercedes-Benz 300 SL
Mercedes-Benz 300 SL
Mercedes-Benz 300 SL
Mercedes-Benz 300 SL
16
Fotogalerie

Premiérový vůz  ze sportovní série SL německé značky sjel z výrobní linky v roce 1954.

Prvním z řady vozů Mercedes-Benz, které nesly označení SL, byl model 300. Typickým znakem tohoto sportovního auta s třílitrovým šestiválcem v útrobách jsou dveře, které připomínají racčí křídla. Kromě verze s neobvyklými dveřmi automobilka později uvedla do výroby také roadster.

Jeho tvůrci se inspirovali závodním W 194, který na začátku padesátých let získal vavříny na mnoha prestižních závodech. A to včetně čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans nebo dálkového závodu Carrera Panamericana.

Myšlenka masové výroby auta je připisována americkému importérovi Maxu Hoffmanovi, který správně předpokládal, že by takový vůz mohl na expandujícím zámořském trhu slavit úspěchy. Na americké půdě proběhlo i představení nového modelu, německá značka dala přednost New Yorku dokonce i před věhlasným autosalonem v Ženevě.   

Ačkoli se s masovou výrobou Merecedes-Benz 300 SL z počátku vůbec nepočítalo, nakonec jich na silnice vyjelo přes tři tisíce. V pozdějších desetiletích je navíc následovaly další nové modely s označením SL. Auta s těmito dvěma písmeny v názvu brázdí vozovky dodnes.