Michelin ukázal futuristickou pneumatiku z 3D tiskárny. Promění i způsob přezouvání na zimu

Michelin Visionary Concept

Michelin Visionary Concept Zdroj: Michelin

Michelin Visionary Concept
Michelin Visionary Concept
Michelin Visionary Concept
Michelin Visionary Concept
Michelin Visionary Concept
7
Fotogalerie

Přední výrobce pneumatik odhalil v Kanadě vizi toho, jak budou pneumatiky vypadat za několik let. Výrobek nezaujme jen designem, ale i svými funkcemi.

Na konferenci Movin'On v kanadském Québecu představil výrobce pneumatik Michelin Visionary Concept, tedy vizi pneumatiky budoucnosti. Ta už nepotřebuje žádný vzduch, tvořena je vrstvami voštinové struktury a svou formou se podle tvůrců nechala inspirovat světem přírody i zvířat.

O správný tvar a hustotu pneumatiky se postará speciální technologie 3D tisku. Michelin ve videu názorně ukazuje, jak by mohla oprava, ale třeba i prostá "výměna" letních gum za zimní vypadat.

Viceprezident výzkumu a vývoje Terry Gettys ale podotkl, že celý projekt je v rané fázi výzkumu a životnost pneumatiky vytvořené 3D tiskem je ještě třeba ověřit a testovat.

Součástí funkcí nové gumy Michelinu je i chytré propojení s automobilem. Ta dokáže posílat data o opotřebení přímo na displej infotainmentu. Obdobná funkce se podle společnosti objeví ve vozech v horizontu dvou až tří let. Ostatní moderní technologie nové vize se však očekávají za 10 až 20 let.

Zástupci značky dále prozradili, že pneumatika a kolo budou tvořit jeden celek. Počítá se širokou škálou biologicky rozložitelných materiálů, které bude možné na konci životnosti pneumatiky recyklovat a dále použít.

Díky dynamice výrobku se má zvýšit také jízdní komfort, pochopitelně Michelin zmiňuje nasazení pneu na autonomní vozy.

I když je Vision Concept pneumatiky teprve v rané fázi a některé její funkce se zdají jako vystřižené ze sci-fi, Michelin nabídl nový a neotřelý pohled na to, jak mohou vozy budoucnosti vypadat a fungovat.

Celý článek čtěte na Auto.cz >>>