Nadčasová šedesátnice v britském stylu. Podívejte se, jak Škoda předběhla Jaguar

Škoda 1100 OHC Coupé

Škoda 1100 OHC Coupé Zdroj: auto.cz

Škoda 1100 Coupé
Škoda 1100 OHC Coupé
Škoda 1100 OHC Coupé
Škoda 1100 OHC Coupé
Škoda 1100 OHC Coupé
8
Fotogalerie

Škoda 1100 Coupé vznikla v počtu pouhých dvou kusů v roce 1959. Při pohledu na její příď se nelze ubránit dojmu, že nám připomíná jedno slavné britské auto, představené ale až o dva roky později.

Padesátá léta byla v naší zemi obdobím temna. Komunistická strana upevňovala svoji nabytou moc způsobem, sobě vlastním. Bez nadsázky se tak jedná o nejhorší období novodobí českých dějin. Mnozí lidé však navzdory tomu dokázali takřka nemožné. A sice i přes tvrdě potlačovanou invenci tvořit nově, čehož výsledkem byla celá řada artefaktů, z nichž se však do sériové výroby dostala jen malá část.

Pokud zůstaneme u aut a konkrétně Škody, tak naprostá většina strojů, které v té době vznikaly, byla motivována účastí v automobilovém sportu. A to je přesně případ krásného vozu Škoda 1100 OHC.

Auto se představilo v roce 1957, tedy před 60 lety. „Při vývoji tohoto dvoumístného vozu měli konstruktéři volné ruce, čehož výsledkem se stal opravdu mimořádný vůz,“ říká k 1100 OHC Andrea Frydlová, vedoucí Škoda muzea.

Už jen ten motor. Vždyť i v samotném označení auta je řečeno, jaký rozvod používá. A aby toho nebylo málo, tak v hlavě čtyřválcového motoru o objemu 1089 cm3 rotovaly vačkové hřídele hned dva.

Maximální výkon udávala automobilka 92 koní, což mimo jiné znamená měrný nebo také litrový výkon 85 koní. Na druhou polovinu 50. let šlo o vynikající hodnoty, za něž by se nemuseli konstruktéři stydět dokonce ani dnes.

Celý článek si můžete přečíst zde >>>