OBRAZEM: Aston Martin oživuje další legendární model

DB4 GT Zagato

DB4 GT Zagato Zdroj: CC BY SA 2.0: David Merrett via Flickr

DB4 GT Zagato
DB4 GT Zagato
DB4 GT Zagato
DB4 GT Zagato
DB4 GT Zagato
16
Fotogalerie

Britská automobilka Aston Martin pokračuje v oživování úspěšných modelů z dob dávno minulých. Na řadu se dostal DB4 GT Zagato z šedesátých let.

Obnovenou legendu ovšem nebude jednoduché získat. Do prodeje jich půjde pouze devatenáct a k dostání budou pouze ve dvojici s novým supersportem DBS GT Zagato. Nebude to levná záležitost, zákazníci si budou muset připravit téměř osm milionů dolarů (174 milionů korun).

Automobilka takto plánuje oslavit sté výročí značky Zagato. Italská společnost a britská automobilka totiž spolupracují více než půl století.

Originální DB4 GT Zagato byl vyroben v roce 1960. Za tři roky jich sjely z výrobních linek pouhé dvě desítky. Vůz byl koncipován od začátku jako sportovní, což se projevilo v dobrých výsledcích na závodních okruzích. 

Replika bude mít 3,8 litrový motor s výkonem 380 koní. Nevýhodou je, že nesplňuje současné předpisy pro provoz na silnicích, a tak si s ním nový majitel zajezdí pouze na uzavřených tratích.

DB4 není prvním modelem, který Aston Martin oživí. Nedávno oznámil stejný záměr s DB5, která je známá z několika bondovek. Sérii ikonických retro modelů připravil i konkurenční Jaguar.