Návrat legendy. Jaguar oživí kultovní D-Type

Jaguar D-Type

Jaguar D-Type Zdroj: CC BY SA 2.0: Jaguar MENA via Flickr

Jaguar D-Type
Jaguar D-Type
Jaguar D-Type
Jaguar D-Type
Jaguar D-Type
18
Fotogalerie

Jaguar vyrobí několik kusů legendárního modelu D-Type. Bude to třetí „retro“ model, který značka oživí.

Staronový Jaguar bude vypadat stejně jako vítězná auta slavné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans v letech 1955-1957. Interiér auta bude složený ze dřeva a kůže, aerodynamická karoserie naopak z hliníku. Informoval o tom sever Automotive News.com.

Kopírovat tehdejší techniku by měly i vnitřnosti vozů. Kopii kultovního auta bude pohánět šestiválec s výkonem 250 koní. Palivovou nádrž konstruktéři umístili za zadní nápravu, jak tomu je u historického auta. Tehdejší tvůrci pod vedením Malcolma Sayera se totiž inspirovali leteckou technikou. Ani převodovka nebude moderní, ale pouze čtyřstupňová.

Nová verze starého Jaguaru levná nebude, zákazník za ni bude muset zaplatit téměř jeden a půl milionu dolarů. I taková částka je však výrazně nižší než cena originálního kusu. Například D-Type, který vlastnil bývalý šéf Formule 1 Bernie Ecclestone, se nabízel za 12 milionů dolarů. V roce 2016 prodal aukční dům Sotheby´s další exemplář dokonce za 22 milionů dolarů.

Nynější verze je tedy mnohem dostupnější. I tak ale nebude lehké auto ve své garáži zaparkovat, protože Jaguar plánuje vyrobit pouze 25 kusů, takže zájemci si musí pospíšit. D-Type je už třetím legendárním modelem, jehož výrobu Jaguar obnovil. První byl v roce 2014 E-Type, který minulý rok následoval model XKSS.