Škoda chystá rozšíření modelové palety, přibude crossover i sportovní Kodiaq

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Škoda Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4
Zezadu je karoq přirozenější a líbivější než větší kodiaq.
Škoda Kodiaq ve speciální verzi pro záchranáře
Škoda Kodiaq
Zahájení výroby Škody Kodiaq
7
Fotogalerie

Do roku 2025 hodlá mladoboleslavská automobilka představovat dvě novinky každou sezónu. Studie Vision E (premiéra na jaře v Šanghaji, ukáže se také v září na IAA ve Frankfurtu) odhaluje elektrickou budoucnost značky, prodávat se začne za tři roky.

Do té doby ale Škoda rozhodně nebude spát. Díky dobře informovanému zdroji blízkého automobilce se nám podařilo zjistit, čím nás okřídlený šíp hodlá v nejbližších dvou letech zaujmout.

Červenec 2018: Facelift Fabie

Příští léto přinese osvěžení vzhledu třetí generace Fabie. Nejnápadnější změnou bude štíhlejší zaoblená příď s užšími světlomety. Zatímco současné provedení sází výhradně na klasické žárovky a musí mít tedy velké paraboly, modernizované provedení již dostane kompaktnější diody a může si tedy dovolit přimhouřený pohled. Nicméně pro základní verzi se nadále počítá s klasickými světlomety.

Škodovácká maska chladiče se pro příští roky dost změní. Dostane šestiúhelníkový tvar trochu podobný Audi, ale celkově bude nižší. U Fabie bude usazená níž než dosud, vysunutá hodně dopředu a rohy se budou zakusovat přímo do světel. Pod nimi už nebude žádné vybrání jako nyní, příď bude zcela hladká.

Vzadu se jen decentně změní nárazník a grafika koncových svítilen, jejich obrys zůstane zachovaný.

Polovina 2018: Kodiaq RS

Sportovnější varianta Kodiaqu (tzv. Kodiaq Coupé) je víceméně hotová, dolaďují se jen detaily a na jarním autosalonu v Pekingu se vůz ukáže světu. Počítá se s výrobou a prodejem v Číně, nad evropským angažmá nadále visí otazník. Našincům Škoda dopřeje jinou sportovní alternativu – Kodiaq RS. Dostane decentně přiostřený design podobně jako Octavia, nápadné chromované koncovky výfuku, sportovní volant, sedačky a pedály. Pro svižnější jízdu bude přizpůsobený podvozek i brzdy, motor se má nabízet jediný. Automobilka zarytě mlčí, ale vše ukazuje na naftového úderníka 2.0 BiTDI, který má třeba v Tiguanu parametry 176 kW a 500 N.m.

Současně s variantou RS by měla automobilka začít nabízet také luxusně stylizovaný Kodiaq Laurin & Klement.

Leden 2019: Facelift Superbu

Modernizace Superbu se ponese v mnohem decentnějším duchu než facelift Octavie. Tvar světlometů zůstane zachovaný, vlajková loď ale přijde o prolis pod nimi. Stejně jako v případě Fabie bude přední část dokonale hladká. Nárazník luxusní verze Laurin & Klement se bude od toho základního lišit prolisem navíc a bude tedy jednoduše rozpoznatelný.

Celkově na Superbu přibude chromu, vytvoří například linku ve spodní mřížce nárazníku a elegantně se obtočí kolem úzkých mlhovek. Vodorovná chromovaná lišta oživí také zadní partie. Potáhne se po celé šířce vozu zhruba z poloviny šířky koncových svítilen, podobně jako to má nové Audi A8.

Více o chystaných novinkách si přečtěte na AUTO.CZ >>>