Úspěch Škody Auto znervózňuje Volkswagen. Koncern údajně chce část produkce přesunout do Německa

Škodu Octavia

Škodu Octavia Zdroj: Petr Homolka

Škoda Vision E
Škoda Vision E
Škoda Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4
Škoda Citigo
Škoda Citigo
8
Fotogalerie

Vedení a odbory německé automobilky Volkswagen se snaží omezit konkurenci, kterou pro značku VW představuje sesterská značka Škoda. Chtějí, aby se část produkce divize Škoda Auto přesunula do Německa a aby česká divize platila více peněz za sdílené technologie. 

Příznivé recenze a ziskovost automobilů značky Škoda stupňují rivalitu uvnitř koncernu Volkswagen v době, kdy značka VW směřuje k rušení tisíců pracovních míst v rámci odbourávání nadbytečných kapacit v německých továrnách.

Německé odbory vidí v úspěchu škodovek hrozbu, ale zároveň i potenciální záchranný kruh. Podle zdroje blízkého dozorčí radě VW požadují, aby se část produkce škodovek přesunula do německých továren. Domnívají se rovněž, že Škoda by měla platit vyšší poplatky za využívání hlavní koncernové platformy pro konstrukci automobilů označované jako MQB.

Předseda podnikové rady Škody Auto Jaroslav Povšík již minulý měsíc upozornil na možnost přesunu výroby následníka modelu Superb do Německa. "Zvažuje se přesun následníka modelu Superb do daleko dražší lokality v Německu, čemuž hodláme zabránit," řekl Povšík v rozhovoru pro týdeník Škodovácký odborář. Nástupce Superbu se ale neobjeví před rokem 2020.

Podle agentury Reuters se značka VW domnívá, že Škoda má nepoctivou výhodu v podobě kombinace německé technologie s levnější pracovní silou. Cílem značky VW je upevnit své vedoucí postavení v koncernu před uvedením řady nových elektrických automobilů na trh.