Vyhledávač Baidu investuje do vývoje samořiditelných aut. Chce konkurovat rivalům z USA

Autonomní řízení, ilustrační foto

Autonomní řízení, ilustrační foto Zdroj: Tesla

Autonomní řízení, ilustrační foto
Autonomní řízení, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Čínský internetový vyhledávač Baidu Inc hodlá investovat deset miliard jüanů (33 miliard korun) do fondu Apollo zaměřeného na vývoj vozů s autonomním řízením. Cílem tohoto kroku je zrychlit technický vývoj a posílit konkurenceschopnost vůči americkým rivalům.

Společnost oznámila, že fond v příštích třech letech vloží prostředky do stovky projektů vývoje samořízených automobilů.

Po dlouholetém vývoji se firma v dubnu rozhodla otevřít tuto sekci třetím stranám v naději, že tím urychlí vývoj a dostane se na úroveň amerických konkurentů jako Tesla Inc a Waymo ze skupiny Alphabet. Partneři Baidu mají mimo jiné přístup k technologii registrující překážky a k mapám s vysokým rozlišením.

Čínský vyhledávač nyní reviduje svou strategii a hledá nové zdroje příjmů mimo svůj hlavní obor, který poznamenal loňský tvrdý zákrok čínských regulátorů vůči reklamám na jeho internetových stránkách. Společnost se zaměřila na expanzi do oblastí, jako je autonomní řízení, umělá inteligence nebo cloudové služby.

Jak vypadá jízda s autonomním řízením? Podívejte se na video

Video placeholde
Za volantem autonomního Audi A7 Sportback • auto.cz

Cílem projektu Apollo je vyvinout technologii pro samořízené automobily do roku 2020. Za tímto účelem už uzavřela partnerství se 70 podniky z rozličných sektorů automobilového průmyslu včetně výrobce mikroprocesorů Nvidia Corp a výrobce navigačních zařízení TomTom.