Herci se poprvé od roku 1960 přidali ke stávce scenáristů, Hollywoodu hrozí ochromení

Stávka v Hollywoodu: Herečka Fran Drescher

Stávka v Hollywoodu: Herečka Fran Drescher Zdroj: Reuters

Stávka v Hollywoodu: Herečka Fran Drescher
Stávka v Hollywoodu: Herečka Fran Drescher
Stávka v Hollywoodu
Stávka v Hollywoodu: Herečka Fran Drescher
5
Fotogalerie

Vedení odborového svazu amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) odhlasovalo, že se připojí ke stávce hollywoodských scenáristů, kteří už 70 dní stávkují kvůli sporům o platy a pracovní podmínky. SAG-AFTRA zastupuje více než 160 tisíc herců, Hollywoodu tak hrozí úplné ochromení. Píší to New York Times.

„Oči celého světa a především oči pracujících jsou teď upřeny na nás,“ řekla prezidentka odborového svazu Fran Drescher. „Je důležité, co se nám děje, protože to samé se děje pracujícím ve všech ostatních odvětvích. Když zaměstnavatelé upřednostňují Wall Street a chamtivost před zájmy lidí, kteří udržují celou mašinu v chodu, máme problém,“ dodala Drescher.

Odbory se se zaměstnavately nedohodly na podobě nové kolektivní smlouvy. Herci požadují důstojný minimální plat a mimo jiné také chtějí upravit podmínky, za jakých můžou studia využívat jejich podobu v produkcích, ve kterých sami nehrají, třeba pomocí umělé inteligence. Požadavky herců se v mnohém shodují s požadavky scenáristů, kteří už stávkují téměř dva měsíce.

Obě filmové a televizní profese se ve společném protestu naposledy spojily v roce 1960. Stávka, kterou podpořilo 98 procent herců, může kompletně zastavit produkci klasických studií jako je Disney, Universal, Sony nebo Paramount. Dotkne se ale i streamovacích služeb včetně Netflixu, Amazonu Prime nebo Apple TV+.

Hlavní vyjednávač Duncan Crabtree-Ireland při zahájení stávky řekl, že jde o „nástroj poslední instance.“ Herci Cillian Murphy a Emily Blunt při zahájení stávky opustili londýnskou premiéru filmu Christophera Nolana Oppenheimer, píše BBC.