Seriály a talkshow v ohrožení: Hollywood ochromí největší stávka scenáristů za 15 let

Hollywood čeká další velká stávka scenáristů. Ta poslední ho před 15 lety připravila o dvě miliardy dolarů.

Hollywood čeká další velká stávka scenáristů. Ta poslední ho před 15 lety připravila o dvě miliardy dolarů. Zdroj: profimedia

„Dokud stávka neskončí, nebudou vznikat žádné nové projekty,“ varuje producent David Minkowski ze Stillking Films.
Společnost Netflix věří, že díky své bohaté nabídce stávku scenáristů přečká bez úhony.
3
Fotogalerie

Ve Spojených státech v úterý začala největší stávka scenáristů za 15 let. Autorům filmových příběhů vadí hlavně nízké mzdy. Sdružení amerických scenáristů Writers Guild of America (WGA) zatím marně jedná o zlepšení pracovních podmínek a navýšení odměn pro svých 11 500 členů s Aliancí filmových a televizních producentů (AMPTP). Ta zastupuje společnosti, jako je Walt Disney či Netflix. Poslední velký protest scenáristů v roce 2007 připravil Hollywood zhruba o dvě miliardy dolarů.    

„Letošní stávka může klidně trvat i déle než ta před patnácti lety a bude mít ohromné dopady na náš průmysl,“ varuje producent David Minkowski z nadnárodní společnosti Stillking Films. „Scénáře se často předělávají i během výroby filmu, takže jsme řadu projektů museli úplně zastavit nebo v nich pokračujeme, ale s nedokončenými scénáři. Dokud stávka neskončí, nebudou také vznikat žádné nové projekty,“ dodává Minkowski s tím, že po zastavení investičních pobídek jde už o druhou velkou ránu pro jeho byznys.   

Podle dat WGA v současnosti pracuje polovina televizních scenáristů za minimální mzdu. Mezi lety 2013 a 2014 to byla zhruba třetina. Medián výplat televizních autorů se za posledních deset let snížil o čtyři procenta. Další obavy vyvolává případné využívání programů umělé inteligence filmovými společnostmi k vytváření nových scénářů na základě předchozích prací autorů. Scenáristé volají také po zárukách, že náplní jejich práce nebude pouze editace takto vygenerovaných textů.  

„Ačkoli náš vyjednávací výbor zahájil tento proces s úmyslem uzavřít spravedlivou dohodu, reakce studií byly vzhledem k existenční krizi, které spisovatelé čelí, naprosto nedostatečné,“ uvedlo WGA na Twitteru. Podle druhé strany sporu však uzavření smlouvy brání především požadavek scenáristů na dlouhodobé obsazování určitého počtu autorů na projektech, a to i ve chvílích, kdy to podle filmových společností není potřeba. Scenáristé ale oponují, že s boomem streamovacích platforem došlo ke zkracování pracovních sezon a s tím souvisejícímu snižováním odměn.   

Šéf Netflixu Ted Sarandos minulý měsíc ujišťoval investory, že jeho společnost tvrdě pracuje na tom, aby předešla protestům a dosáhla s odboráři spravedlivé dohody. Zároveň nicméně dodal, že Netflix případný výpadek pracovníků výrazně neohrozí. „Pokud ke stávce dojde, máme nachystanou obrovskou databázi filmů a pořadů z celého světa. Takže obsloužíme naše zákazníky lépe než většina ostatních,“ uvedl Sarandos.  

Podle agentury Reuters se díky letošní stávce pravděpodobně zastaví produkce večerních diskuzních pořadů, jako je Jimmy Kimmel Live nebo The Tonight Show with Jimmy Fallon. Očekávat lze rovněž zpoždění pro podzimní televizní sezonu. S tím souhlasí i Minkowski. „Záleží na tom, jak dlouho stávka potrvá, ale nejhůře zasažené budou americké talk show, komediální programy typu Saturday Night Live a telenovely. Ovlivní to také televizní seriály, které jsou aktuálně ve výrobě, takže diváci pocítí dopady stávky vlastně až v roce 2024,“ vysvětluje producent.   

Na nabídku filmů a seriálů v Česku by protesty scenáristů zatím dopady mít neměly. „Nejsme si vědomi toho, že by v tuzemských kinech mělo dojít k omezení nabídky,“ řekla E15 ředitelka marketingu v distribuční společnosti Bioscop Jana Šafářová.  

Hollywoodští scenáristé vstupují do stávky poprvé od roku 2007. Tehdy stávkovali 100 dní a podle odhadů utrpěl kalifornský filmový průmysl ztrátu přesahující dvě miliardy dolarů. Bouřlivá situace v Hollywoodu ovlivnila například natáčení druhé bondovky s Danielem Craigem Quantum of Solace z roku 2008 nebo populární televizní série, jako je Teorie velkého třesku, Jak jsem poznal vaši matku či Kancl. Stávka skončila podepsáním dohody, která spisovatelům například zajistila vyšší podíly z placeného stahování filmů z internetu.

Disney Plus v Česku:

Video placeholde
Promo na spuštění služby Disney+ v ČR • lladdak