Hnacím motorem německé ekonomiky bude dál silná spotřeba, tvrdí Bundesbanka

Berlín (ilustrační foto)

Berlín (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Gertrud K. via Flickr

Silná soukromá spotřeba podporovaná vzestupem mezd udrží zvýšené tempo růstu německé ekonomiky i přes slabší výkon průmyslového sektoru. Uvedla to německá centrální banka Deutsche Bundesbank.

„Údaje z průmyslu byly zklamáním druhý měsíc za sebou. Přerušení celkového růstu to ale znamenat nebude,“ uvedla Bundesbanka. Průmyslová výroba v Německu se v únoru ve srovnání s předchozím měsícem po lednovém poklesu mírně zvýšila. Zakázky německých průmyslových podniků ale v únoru další měsíc klesly.

Spotřeba stále táhne

Tempo hospodářského růstu je nyní podle Bundesbanky o něco pomalejší než mezičtvtletní nárůst o 0,7 procenta, zaznamenaný ve čtvrtém čtvrtletí. Soukromá spotřeba ale podle zprávy zůstává tahounem celkového růstu.

„Výjimečně dobré podmínky pro spotřebu, založené na příznivé situaci na trhu práce a silném růstu reálných med, naznačují, že tento vývoj se nějakou dobu udrží,“ uvedla centrální banka.

Německá ekonomika loni stoupla o 1,6 procenta a zaznamenala nejrychlejší růst za poslední tři roky. Přední německé ekonomické instituty minulý týden zvýšily odhad letošního růstu německé ekonomiky na 2,1 procenta. Na vývozu do největší evropské ekonomiky je závislá i řada českých podniků.

Vývoj meziročního růstu HDP