Hospodářský růst zemí OECD ve druhém čtvrtletí opět zpomalil

Hospodářský růst v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve druhém čtvrtletí mírně zvolnil na 0,2 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Oznámila to dnes OECD. Upozornila, že mezičtvrtletní tempo růstu tak zpomalilo již počtvrté za sebou.

V meziročním srovnání stoupla ekonomika členských zemí OECD o 1,6 procenta po nárůstu o 2,4 procenta v prvním čtvrtletí. Za zpomalením růstu podle OECD stojí především slabší ekonomická aktivita v eurozóně i celé Evropské unii.

Evropský statistický úřad Eurostat již minulý týden oznámil, že hrubý domácí produkt EU i eurozóny se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 0,8 procenta.

Nejvýraznější tempo meziročního hospodářského růstu zaznamenalo v rámci OECD Německo, jehož ekonomika stoupla o 2,7 procenta. Nejhůře si naopak vedlo Japonsko, kde ekonomika klesla o 0,9 procenta.
OECD vznikla v roce 1961 jako nástupkyně Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci, která měla za úkol dohlížet a řídit poválečnou hospodářskou obnovu ve světě. Organizace má v současnosti 34 členů, včetně ČR a Slovenska.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím činil růst hrubého domácího produktu 0,2 procenta.