Hüner vyrazí spolu s podnikateli do Indie vyjednávat o zakázkách a investicích

Tomáš Hüner

Tomáš Hüner Zdroj: E15 Anna Vackova

Do Indie odletí v neděli ráno 22 českých podnikatelů. V zemi budou šest dní jednat se zástupci indických firem o nových zakázkách a investicích. Doprovodí ministra průmyslu Tomáše Hünera (za ANO), který se v Dillí zúčastní obchodního fóra, informoval Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory ČR, která podnikatelskou misi organizuje.

Delegace bude složená z firem působících například ve výrobě stavebních výtahů a kovového nábytku, dodávkách vysokozdvižných vozíků, výstavbě průmyslových celků, ale i z řad vývojářů mobilních aplikací, finančnictví nebo automobilového průmyslu. "Jednání o nových zakázkách a investicích v zemi nebudou jednoduchá, na obchodní summit se totiž chystají také delegace z Rakouska, Švýcarska, Slovenska, Maďarska, Polska, pobaltských i skandinávských zemí," uvedl Diro.

Vzájemný obchod s Indií v posledních letech trvale roste. V roce 2015 dosáhl obrat 30 miliard korun, v roce 2016 to bylo již 33 miliard a loni více než 34 miliard korun. Český vývoz do Indie mírně zaostává za dovozem. Češi do Indie vyváží převážně výrobky s vyšší přidanou hodnotou, například automobilové motory, nákladní automobily, průmyslové roboty, obráběcí a textilní stroje.

Indie nabízí díky své velikosti, rychle rostoucí ekonomice i díky vazbám z minulosti pro české exportéry velký potenciál. Rostoucímu obchodu se přizpůsobuje i zastoupení ekonomické diplomacie, nedávno se otevřela druhá česká kancelář v Bengalúru. V zemi působí třeba automobilka Škoda, výrobce železničních kol Bonatrans, výrobce parních turbín Doosan Škoda Power, výrobce nákladních automobilů Tatra nebo výrobce traktorů Zetor.

Indie je po Číně druhá nejlidnatější země světa, má zhruba 1,33 miliardy obyvatel. Největším obchodním partnerem Indie ze zemí EU je Německo.