I spolehlivý obchodní partner může přivést firmu do potíží

Zdroj: profimedia

S neproplacenými fakturami má zkušenosti téměř každá firma, s úspěšným vymáháním dluhů už však málokterá. Následky postrádaného plánovaného příjmu přitom mohou být pro firmu likvidační. Vhodně zvolená právní ochrana může v takové situaci dokonce zachránit podnikání.

Vysoce konkurenční prostředí i rostoucí nároky ze strany státu nutí řadu společností stále více riskovat a uzavírat obchodní spolupráce i se společnostmi, jejichž důvěryhodnost není možné skutečně efektivně prověřit. Výsledkem jsou miliónové obchody, které drží pohromadě spíše pevná víra než racionálně podložené úvahy. Některé vyjdou a firma slaví zasloužené úspěchy, jindy instinkt zklame a zbydou jen neproplacené faktury a ohrožený firemní rozpočet.

Když selže i dlouhodobý partner

Ani letitá vzájemná spolupráce se spolehlivou platební historií však firmu nemusí uchránit od nepříjemné situace. Své o tom ví nejmenovaná společnost, která roky vyráběla pro svého klienta náhradní díly na základě objednávek se statisícovou hodnotou. Úhrady faktur probíhaly včas, firma získala dojem, že se na ně může spolehnout, a navázala na ně další platby. Jednou však klient fakturu na 400 000 Kč neuhradil. Nejprve se telefonicky omluvil, že zapomněl a že fakturu ihned zaplatí, později však nezvedal telefony a pouze e-mailem oznámil, že dodávka neodpovídala objednávce a fakturu neuhradí. Společnost si byla jistá, že zboží dodala v pořádku, a tak se obrátila na advokáta. Za výzvu k úhradě, která ani nebyla úspěšná, si naúčtoval 9 900 Kč bez DPH. Představa, že při soudním řízení náklady stoupnou do statisíců, společnost zcela odradila, protože se už tak potýkala s notným výpadkem příjmu. A tak se smířila se ztrátou.

Jak se vypořádat s neuhrazenými závazky

Pojišťovna právní ochrany D.A.S. nabízí firmám a živnostníkům pojištění právní ochrany pro podnikatele s připojištěním speciálně zaměřeným na závazky. Za několik tisíc korun měsíčně tak společnost získá kvalitní právní servis a hlavně jistotu úhrady nákladů spojených se soudním řízením až do výše 1 000 000 Kč na jeden případ. Proces vymáhání se pak pro firmu zredukuje do několika jednoduchých kroků:

·        Telefonát na linku právní pomoci: Po uplynutí data splatnosti firma zavolá do D.A.S., probere svůj případ s právníkem a zašle mu veškeré podklady.

·        Pokus o smírné řešení: Právník vyzve dlužníka k úhradě, případně se pokusí dohodnout na splátkovém kalendáři.

·        Soudní řízení: Pokud dohoda není možná, ujme se případu advokát, kterého si buď firma vybere sama, nebo jej doporučí D.A.S. V obou případech se firma o nic nemusí starat, veškeré náklady na advokáta, soudní poplatky, exekuční řízení nebo i náklady protistraně v případě prohry se hradí z pojištění právní ochrany.

Někdy stačí si jen věcně promluvit

Pokud si firma nepřeje jít do otevřeného sporu třeba už jen kvůli dobré dlouholeté spolupráci, nabízí právní ochrana D.A.S. možnost tzv. mediace. V takové situaci se do sporu zapojí třetí nezávislá osoba, která pomáhá vést vyjednávání a už samotná její přítomnost přispívá k efektivnímu řešení problému.

Podobným způsobem lze postupovat nejen v případě neuhrazených faktur, ale také pokud obchodní partner nedodá již zaplacené zboží či dodá zboží ve špatné kvalitě.