Inflace loni klesla na 0,3 procenta, nejníže od roku 2003

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michal Tomes/E15

Průměrná míra inflace za loňský rok dosáhla 0,3 procenta, o rok dříve byla 0,4 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od roku 2003. Výsledek analytici vysvětlují nízkými cenami komodit, především ropy.

V prosinci spotřebitelské ceny meziročně stouply stejně jako v listopadu o 0,1 procenta, meziměsíčně o 0,1 procenta klesly. Analytici očekávali zrychlení meziroční inflace na 0,2 procenta, meziměsíčně měly podle nich ceny stagnovat nebo mírně klesnout.

„Inflace je velmi nízká v důsledku vývoje cen komodit: zejména ropy, v případě prosince ale sehrály roli v tomto směru také ceny potravin,“ vysvětlil hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Letos ekonomové očekávají mírný růst inflace. „Inflace se bude s největší pravděpodobností po většinu roku držet pod jedním procentem a teprve ke konci se alespoň dostane do tolerančního pásma ČNB. Vyšší mzdy sice mohou začít po letech vytvářet poptávkovou inflaci, nicméně nepůjde o žádný extra viditelný proces. Ceny v tak malé ekonomice, jako je ta naše, jsou totiž stále do značné míry ovlivněné vývojem inflace v Evropě,“ předpověděl analytik ČSOB Petr Dufek.

Cz Inflation Rate

To Raiffeisenbank je ve své prognóze optimističtější, celoroční průměr odhaduje na 1,3 procenta. „Nicméně důležitým předpokladem této prognózy je růst cen ropy, ale ropa na začátku roku naopak strmě klesá,“ uvedl analytik banky Michal Brožka. „Propad cen energetických surovin je pro českou ekonomiku pozitivní, nicméně nízko-inflační vývoj znamená, že ČNB bude s uvolněním kurzu koruny vyčkávat dle naší nové prognózy až do začátku roku 2017,“ dodal.