Itálie poroste o víc než půl procenta, pomůže jí stimulace ECB

Nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu.

Nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu. Zdroj: ctk

Italská ekonomika poroste v letošním i příštím roce rychleji, než se předpokládalo. Důvodem je rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) podpořit hospodářský růst v eurozóně nákupem vládních dluhopisů, uvedl šéf italské centrální banky Ignazio Visco.

Italská centrální banka nyní předpokládá, že třetí největší ekonomika eurozóny v letošním roce stoupne o více než půl procenta. Ještě v lednu přitom růst odhadovala pouze na 0,4 procenta. Prognózu hospodářského růstu pro příští rok banka zlepšila na více než 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,3 procenta.

V loňském třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt Itálie snížil o 0,1 procenta. Italská ekonomika tak zůstala v recesi a nepodařilo se jí vykázat růst již 13 čtvrtletí za sebou.

ECB se minulý měsíc ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace rozhodla, že zahájí nákupy vládních dluhopisů a napumpuje do ekonomiky eurozóny více než bilion eur (zhruba 30 bilionů korun). Do nákupu italských vládních dluhopisů by podle Visca mělo v rámci programu směřovat zhruba 130 miliard eur.