Italská ekonomika se propadne ještě víc, než se čekalo

Benátky, Itálie (ilustrační foto)

Benátky, Itálie (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: JoeDuck via Flickr

Italský statistický úřad ISTAT dnes výrazně zhoršil výhled tamní ekonomiky na letošní i příští rok. Letos podle nové prognózy očekává pokles hrubého domácí produktu o 0,3 procenta, zatímco v předchozím odhadu z května počítal s nárůstem, a to o 0,6 procenta. Nová předpověď statistiků je v souladu s poslední vládní prognózou, upozorňuje agentura Reuters.

Italská ekonomika by tak letos měla vykázat již třetí celoroční pokles za sebou. Odhad růstu HDP na příští rok navíc ISTAT snížil o polovinu na 0,5 procenta. Původně předpokládaného jednoprocentního růstu by ekonomika měla podle statistiků dosáhnout až v roce 2016.

Itálie nyní s podporou Francie a některých dalších evropských zemí usiluje o změnu nasměrování unijní rozpočtové politiky od úsporných opatření k podpoře ekonomiky. Proti tomu se však staví Německo, které je největší evropskou ekonomikou.

Itálie patří v posledních deseti letech v Evropské unii k zemím s nejslabším hospodářským vývojem. Její reálný HDP upravený o inflaci se loni dokonce propadl pod úroveň roku 2001. Itálie je přitom po Německu a Francii třetí největší ekonomikou v eurozóně. Tyto tři státy se na celkové ekonomické aktivitě měnové unie podílejí asi dvěma třetinami.

Vývoj italského HDP <htm>
<iframe src=„http://ieconomics.com/t/WyPCxeNJL/iframe“ style=„width: 420px; height: 315px;“ frameborder=„0“ scrolling=„no“></iframe>
</html>