Jablotron se zbavuje podílu ve vývojářské společnosti eMan

Dalibor Dědek, Jablotron

Dalibor Dědek, Jablotron Zdroj: Michael Tomeš, E15

Výrobce elektronického zabezpečení Jablotron prodává 60procentní podíl ve společnosti eMan, která patří k předním českým dodavatelům softwaru. Svou firmu zpět odkupují původní zakladatelé eMan. Za více než dva roky spolupráce se oběma stranám nepodařilo najít dostatečně nosná témata společného rozvoje. Strategie obou společností se naopak spíše postupně více rozcházejí, uvedl pro mluvčí společnosti eMan Tomáš Vrána.

Firma eMan se specializuje na vývoj mobilních a webových aplikací a integrovaných řešení. Zaměřuje se především na klienty z automobilového průmyslu, bankovnictví a pojišťovnictví, energetiky a služeb. "Ten rozchod je velmi přátelský," řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny výkonný ředitel eManu Jiří Horyna.

Za kolik čtyři původní majitelé podíl ve firmě eMan odkoupí, specifikovat nechtěl. Jde ale o desítky milionů korun. "Odvíjí se to od nějakých násobků EBITDA (provozní zisk před zdaněním), nic nestandardního," řekl Horyna deníku. Nového investora eMan hledat nebude, v areálu, který patří v Praze Jablotronu softwarová firma zůstane.

Jablotron je znám především jako výrobce požárních hlásičů a zabezpečení stále více se ale zaměřuje i na jiné obory, jako je internet věcí nebo vytápění budov.

"Do společného projektu jsme vstupovali s jasnou představou o vzájemné budoucí spolupráci. Jsem rád, že jsme v klidu zvážili dnešní situaci a že jsme se společně domluvili na řešení, které firmě eMan vrací její budoucnost do vlastních rukou," řekl spolumajitel Jablotronu Miroslav Jarolím. Jablotron chce dál posilovat vlastní vývoj softwaru.