Zdravý životní styl s jointem v ruce. Marihuana už není droga flákačů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Flickr

Obchod s marihuanou ve Spojených státech jen vzkvétá.

Image marihuany se mění. To, co dříve bylo většinovou společností vnímáno jako zavrženíhodná droga „flákačů“, se nyní podle průzkumů stává součástí moderního životního stylu zejména vysokoškolsky vzdělaných lidí z vyšších příjmových skupin. Tedy alespoň v USA, kde má dnes k této lehké droze legální přístup každý pátý dospělý.

Ačkoliv je marihuana v USA na federální úrovni stále nelegální, některé americké státy její rekreační využití legalizovaly. Mezi ně se tento rok zařadila i Kalifornie, která je největší americkou ekonomikou. Legalizovat konopí se letos chystá také Kanada.

Údaje přicházející ze státu Colorado, který v roce 2014 jako první stát na světě legalizoval prodej marihuany, jsou vodou na mlýn všech konopných aktivistů. V roce 2017 se zde uskutečnily obchody s marihuanou v celkové hodnotě přes 1,5 miliardy dolarů. Podle údajů z reportu společnosti New Frontier Data vytvoří toto odvětví do roku 2020 čtvrt milionu pracovních míst, což také souvisí s raketově rostoucími příjmy prodejců a zpracovatelů v tomto oboru.

I přístup společnosti se mění. V roce 2000 bylo pro legalizaci marihuany 31 procent Američanů, v loňském roce už to bylo 61 procent. Vzrůstá počet konopných produktů v kosmetice i gastronomii.

Uživatelé drogy ji dokonce začínají zapracovávat do své koncepce zdravého životního stylu – například ve formě marihuanových lekcí jógy a se snižující se spotřebou alkoholu se o ní mluví jako o jeho možném náhradníkovi.

Pokud jde ale o Českou republiku, obvyklý lehce zpožděný přeliv trendů ze Západu se v tomto případě očekávat spíše nedá. Ačkoliv je zde již povoleno používání konopí k léčebným účelům, pojišťovny jej stále odmítají proplácet a v lékárnách chybí. O povolení rekreačního užívání marihuany tak zřejmě ještě dlouho nemůže být řeč.