Jeff Bezos zbohatnul za jediný den o třináct miliard dolarů

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Stále bohatší Bezos

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos přidal ke svému jmění za 24 hodin 13 miliard dolarů. Ceková výše jeho majetku činí 189 miliard dolarů. Žádný z miliardářů, jejichž majetek od roku 2012 sleduje agentura Bloomberg prostřednictvím speciálního indexu, zatím za jediný den nezbohatl více. Bezosovi dál pomáhají akcie Amazonu, které včera vzrostly o osm procent, nejvíce od prosince 2018.

Přehlížená AstraZeneca?

Naopak akcie farmaceutické firmy AstraZeneca přidaly jen 1,5 procenta. Nepomohlo ani zveřejnění nadějných prvních výsledků testů vakcíny proti koronaviru, kterou AstraZeneca ve spolupáci s univerzitou v Oxfordu vyvíjí. Podle Bloombergu společnost nedokázala jednoznačně přesvědčit trhy, že její vakcína dokáže obstát mezi konkurenčními projekty.

Pokles reálných mezd v Británii

Studie think-tanku Resolution Foundation uvádí, že reálné mzdy v Británii klesly od začátku koronakrize o 4,5 procenta navzdory vládním podpůrným programům. To je nejvíc od roku 1975, kdy ropné embargo prudce vyhnalo míru inflace.

Temasek hlásí propad

Singapurský investiční gigant Temasek oznámil výsledky za loňský rok, jsou nejhorší od roku 2016. Hodnota jeho portfolia klesla z 313 miliard singapurských dolarů (225 miliard amerických dolarů) na 306 miliard singapurských dolarů (214 miliard amerických dolarů).

UBS nejspíš zase brzy začne vyplácet dividendu

Švýcarská banka UBS signalizuje, že by mohla mohla už v příštím čtvrtletí pokračovat s odkupy vlastních akcií a vyplácením dividendy. Důvodem je zejména přilákání nového kapitálu v rámci privátního bankovnictví, kde se UBS podařilo získat devět miliard dolarů.