Kalousek: Připravme se na horší časy

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Eduard Erben, E15

Nová makroekonomická prognóza ministerstva financí bude ve srovnání s červencovým výhledem počítat s mnohem horším vývojem ekonomiky, a to ve všech ukazatelích. Na dnešní konferenci Národní ekonomické rady vlády to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Novou prognózu by mělo podle něj ministerstvo zveřejnit v pondělí 31. října.

„Nové odhady zhruba kopírují změny indikátorů, které nedávno učinila německá vláda. Stále si ale stojím za tím, že deficit veřejných financí bude začínat trojkou,“ uvedl ministr. Růst německé ekonomiky v příštím roce podle odhadů výrazně zpomalí a pravděpodobně nepřesáhne procento.

Vláda podle Kalouska dodrží naplánovaný schodek státního rozpočtu 135 miliard korun. Současně ale upozornil, že vláda bude muset v únoru nebo březnu předložit sněmovně novelu zákona o státním rozpočtu s návrhem úsporných opatření. „Nyní musíme předložit nějaký rozpočet. Ale nevíme, jaká je reálná příjmová základna rozpočtu. Do sněmovny půjdeme s novelou až bude mnohem větší míra jistoty,“ uvedl s tím, že úsporná opatření se dotknout výdajů i příjmů.

Kvůli nejistému vývoji ekonomiky ministr dnes zopakoval, že požádal NERV o vypracování alternativních krizových scénářů, včetně dopadu do veřejných financí.

MF v červenci zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech. V roce 2013 by ekonomika měla podle dosavadních odhadů MF růst o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta.

Vývoj růstu HDP Česka (1996-2010)

HDP ČeskoHDP Česko|indexmundi.czZdroj: indexmundi.cz

Průměrná míra inflace by měla podle dosavadních odhadů letos činit 2,3 procenta. V roce 2012 by kvůli změnám v dani z přidané hodnoty měla stoupnout na 3,5 procenta. Nezaměstnanost by měla klesnout na 6,7 procenta z loňských 7,3 procenta. V roce 2012 MF zatím podle červencových odhadů předpokládá pokles na 6,4 procenta.

Česká národní banka v srpnové prognóze očekává růst tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 2,1 procenta. Pro příští rok centrální banka očekává růstu HDP o 2,2 procenta.

Růst české ekonomiky ztratil ve druhém čtvrtletí letošního roku dynamiku. Oproti prvnímu čtvrtletí, kdy se HDP zvýšil mezičtvrtletně o 0,9 procenta, bylo tempo jeho růstu pouze desetinu procenta.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.