Komunikační gigant Verizon dokončil převzetí základních internetových aktivit Yahoo

Yahoo!

Yahoo! Zdroj: yahoo!

Telekomunikační společnost Verizon
Verizon (ilustrační foto)
Yahoo,
Aktiva z prodeje japonské pobočky chce Yahoo použit na konkurenční boj s hlavními rivaly.
Yahoo
6
Fotogalerie

Americká telekomunikační společnost Verizon Communications dokončila převzetí základních internetových aktivit Yahoo. Zaplatí za ně 4,48 miliardy dolarů (téměř 105 miliard korun). Yahoo změní název na Altaba a zaregistruje se jako investiční společnost. Z firmy odejde její dosavadní generální ředitelka Marissa Mayerová, která by měla dostat "zlatý padák" v hodnotě přes 23 milionů dolarů (přes 536 milionů korun).

Základní internetové aktivity Yahoo zahrnovaly e-mailové služby, digitální reklamu a mediální aktivity. Hlavními aktivy společnosti Altaba teď bude patnáctiprocentní podíl v největším čínském internetovém prodejci Alibaba a podíl 35,5 procenta ve společnosti Yahoo Japan.

Společnost Yahoo se loni v červenci dohodla na prodeji základních aktivit firmě Verizon za 4,83 miliardy dolarů. Nad osudem transakce se ale začaly vznášet otazníky po zprávách o rozsáhlých únicích údajů o klientech Yahoo. Letos v únoru pak byly sjednány nové podmínky dohody, které kupní cenu snížily na 4,48 miliardy dolarů. Případné náklady a závazky spojené s úniky dat se podle nich rozdělí mezi Yahoo a Verizon.

Společnost Yahoo loni v září oznámila, že jí byly při útoku hackerů v roce 2014 ukradeny informace o uživatelích nejméně 500 milionů účtů, včetně jmen či e-mailových adres. V prosinci pak firma uvedla, že v roce 2013 hackeři ukradli údaje z více než miliardy účtů.

Společnost Yahoo patřila ve svém oboru k průkopníkům a na konci 90. let byla dominantním poskytovatelem e-mailových účtů zdarma. Firmu ale později dohnala a nakonec i předehnala konkurence.