Lepší výsledky české ekonomiky letos pocítí jen někteří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Česká ekonomika po dvou letech obrátí směr a začne růst. Ač jeho tempem zřejmě předčí eurozónu, praktické důsledky pocítí jen vyvolení. Výkon ekonomiky totiž podle expertů nedokáže zásadnějším způsobem ovlivnit ani vysokou nezaměstnanost, ani příjmovou situaci v Česku. Vyplývá to z průzkumu deníku E15 mezi experty.

„Růst nebude zdaleka tak silný, aby generoval nová pracovní místa. S viditelným zlepšením situace na trhu práce nepočítám,“ uvádí Petr Dufek z ČSOB. Míra nezaměstnanosti v Česku se tak výrazněji nesníží a v průměru pravděpodobně neklesne pod 7,5 procenta. „Nezaměstnanost reaguje se zpožděním, zaměstnavatelé musí svůj pesimismus přebít pozitivními výsledky,“ připomíná David Navrátil z České spořitelny. Čekárny úřadů práce tak prořídnou až napřesrok.

Růst ekonomiky se výrazněji nepromítne ani do výplatnic. Ačkoli průměrná mzda má letos podle odborníků vzrůst o více než 2 procenta, vzhledem k oslabení koruny a vyšším dovozním cenám jen lehce převýší inflaci. „Bez intervencí České národní banky by se inflace mohla dostat k úrovním poblíž nuly,“ dodává Navrátil.

Navýšení mezd se však bude letos více než kdy jindy týkat jen vybraných odvětví a profesí. Podle průzkumu Hospodářské komory se letos chystá navýšit výplaty jen zhruba každý šestý podnik, každá patnáctá firma letos svým zaměstnancům dokonce pohorší. Rozhodující část zaměstnanců bude muset vystačit s loňskou výší mzdy.

„Reálného růstu mezd se v roce 2014 dočkají nejspíš jen vybraní zaměstnanci v několika růstových odvětvích. Nejvyšší nárůst letos plánuje sektor IT a telekomunikace“ uvádí Jiří Moser z PwC. Na zvýšení životní úrovně si Česko ještě počká. „Zlepšení na trhu práce a rostoucí mzdy podpoří spotřebu domácností až v roce 2015,“ uvádí Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

Očekávaný rust ekonomiky v roce 2014
Analytický dům Růst HDP (v procentech)
EY 2,2
Moody's 1,9
Conseq 1,3
KB 1,3
ČSOB 1,4
PwC 1,5
Česká spořitelna 2
BHS 2
UniCredit 2,5