Levná ropa dál zlepšuje českou bilanci zahraničního obchodu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Zahraniční obchod Česka v únoru skončil podle předběžných údajů v přebytku 18 miliard korun, meziročně tak byl vyšší o 3,2 miliardy. Výsledek kladně ovlivnil především obchod s minerálními palivy a se stroji a dopravními prostředky, stejně jako zlevnění dovážené ropy.

Oznámil to Český statistický úřad. Celkovou bilanci v národním pojetí příznivě ovlivnilo především meziroční snížení deficitu bilance minerálních paliv o 5,9 miliardy korun a zvýšení přebytku bilance se stroji a dopravními prostředky o 1,5 miliardy korun (hlavně díky růstu přebytku bilance silničních vozidel o 4,4 miliardy korun).

Naopak nepříznivě se podle statistiků vyvíjelo obchodování s polotovary a materiály, u kterého se snížil přebytek. Nižší kladné saldo zaznamenali i u průmyslového spotřebního zboží a u chemických výrobků prohloubení deficitu.

Vývoz ČR do vybraných státůVývoz ČR do vybraných států | CSUVývoz ČR do vybraných států

„Kromě většího vývozu strojů a dopravních prostředků pozitivně k bilanci přispívá zlevnění dovážené ropy,“ uvádí hlavní analytik Raiffesenbank Michal Brožka. „Data ze začátku roku potvrzují pokračující expanzi české ekonomiky. Pro letošek čekáme rychlejší tempo exportu nežli importu a navýšení přebytku obchodní bilance k 180 miliardám korun z loňských více než 155 miliard,“ dodal.

Vývoz se v únoru meziročně zvýšil o 7,5 procenta (na 271,1 miliardy korun) a dovoz o 6,7 procenta (na 253,1 miliardy korun). Přebytek zahraničního obchodu se státy Evropské unie meziročně stoupl o 7,4 miliardy na 55,8 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo unii se zvětšil o 3,9 miliardy na 36,2 miliardy korun.

„Trh EU kompenzuje některým exportérům ztráty v Rusku, kde tuzemský export registruje meziroční výpadek o 40%. Ovšem i v rámci EU lze zaznamenat slabší výsledky. Minimální růst poptávky po českém zboží hlásí Francie a Polsko, v Rakousku dokonce objem citelně klesl,“ vysvětlil hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Statistici také oznámili revidované údaje o zahraničním obchodu v lednu, který podle těchto informací skončil v přebytku 16,7 miliardy korun. Původně ČSÚ uváděl přebytek 17,3 miliardy korun.

Zahraniční obchod zahájil rok se slabšími výsledky