Majiteli Googlu o třetinu vzrostl zisk, daří se i Microsoftu

Google

Google Zdroj: profimedia

Čistý zisk americké společnosti Alphabet, majitele vyhledávače Google, ve třetím čtvrtletí stoupl o 33 procent na 6,73 miliardy dolarů (148,3 miliardy korun). Výsledky podpořil vysoký růst příjmů, v čele s příjmy z mobilní reklamy, uvedla společnost. Nárůst zisku hlásí i další technologický gigant Microsoft. Tomu díky cloudu vzrostl výdělek o 16 procent.

Zisk na akcii činil 9,57 dolaru. Výrazně tak překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk jen 8,33 dolaru na akcii.

Konsolidované příjmy se zvýšily o 24 procent na 27,77 miliardy dolarů. Příjmy z reklamy vzrostly o 21,4 procenta na 24,07 miliardy dolarů. Cena za proklik, což je úzce sledovaný ukazatel míry odezvy spotřebitelů na reklamu, které ukazují, jaká je efektivita podnikání, se zvýšila o 47 procent.

Příjmy Googlu z jiných aktivit než reklamy, jako prodeje softwaru, se ve čtvrtletí zvýšily o 42 procent na 3,45 miliardy dolarů. Alphabet má však také jiné aktivity, jako divizi samořídících aut Waymo či výrobce chytrých přístrojů pro domácnost Nest. Příjmy z těchto aktivit stouply o 53 procent na 302 milionů dolarů a ztráta z těchto aktivit se snížila na 812 milionů z 861 milionů dolarů loni.

Akcie firmy Alphabet po oficiálním uzavření burzy v New Yorku v reakci na výsledky hospodaření rostou a překonaly úroveň 1000 dolarů. Od počátku letošního roku si akcie připsaly 25 procent.

Daří se i Microsoftu

Americké softwarové společnosti Microsoft vzrostl v prvním fiskálním čtvrtletí čistý zisk o 16 procent na 6,58 miliardy dolarů (144,9 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání analytiků díky poptávce po službě cloud a stabilizaci poptávky po softwaru pro osobní počítače. Příjmy se za tři měsíce do konce září zvýšily o 12 procent na 24,54 miliardy dolarů. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Microsoft se soustřeďuje na rychle rostoucí cloudové služby. Ty pomáhají kompenzovat slábnoucí poptávku po osobních počítačích, která má negativní dopad na software Windows. Cloudová divize se v poslední době stala hlavním pohonem růstu firmy a příjmy divize stouply o téměř 14 procent na 6,92 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.