Maloobchod v listopadu táhla auta, bez nich by se propadl

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Maloobchodní tržby v listopadu ve stálých cenách meziročně rostly o 0,5 procenta, v říjnu byly vyšší o 1,5 procenta. Meziroční růst tržeb ovlivnil především prodej motorových vozidel. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Výsledky za listopad sice dopadly dobře, bližší pohled je ale o něco komplikovanější. K dobrému výsledku opět pomohly prodeje aut, která jsou hlavními tahouny trhu. Bez jejich započtení by totiž obraz českého maloobchodu vypadal úplně jinak - propadl by se o 0,4 procenta,“ upozorňuje Michal Kozub z Home Creditu.

„Prodeje aut klesly jen jednou - v červnu. Šlo ale o jednorázovou záležitost. Rok předtím, v červnu 2010, totiž došlo ke změně doby odepisování aut v daňovém účetnictví. Ve všech ostatních měsících roku 2011 prodeje aut přispívaly nemalou měrou k celkově dobrému výsledku. A nejinak tomu bylo i v listopadu,“ vysvětluje Kozub.

Tržby v maloobchodě bez pohonných hmotTržby v maloobchodě bez pohonných hmot | CSU

Na výsledcích maloobchodu se podle něj projevily i špatné prodeje pohonných hmot (-2,2 procenta) a výrazně se nedaří ani obchodům s potravinami. „Tam tržby klesly v listopadu o 2,8 procenta, protože lidé opět nakupují podle letáků a do košíků dávají jen zboží v akcích a slevách. Opět se začíná rozmáhat cestování za levnějšími nákupy do zahraničí,“ dodal.

Václav Franče z Raiffeisenbank zůstává ve výhledu, i přes pozitivní překvapení v listopadu, pesimistický. „Dokud nedojde k ekonomickému oživení, nelze očekávat významnější zlepšení maloobchodních tržeb. To však očekáváme až v druhé polovině tohoto roku. Za rok 2011 očekáváme růst maloobchodních tržeb o 2,1 procenta. V tomto roce s ohledem na očekávanou recesi a zvýšení DPH odhadujeme jejich pokles o 0,3 procenta.