Maloobchodní tržby dál táhne prodej aut, po roce a půl rostou výdaje za benzin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Tržby v maloobchodě po červencovém poklesu o 1,7 procenta rostly v srpnu meziročně bez očištění o 2,3 procenta. K tomuto výsledku přispěl zejména prodej motorových vozidel. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad. Tržby rostly mírně rychleji, než očekávali analytici.

„Srpnová čísla odhalují zajímavé posuny ve spotřebním chování. Domácnosti nadále šetří na nákupech potravin a na restauračních službách, své šetření ale rozšířily o oblast odívání. Naproti tomu v srpnu vzrostly výdaje za pohonné hmoty očištěné o cenové změny, a to poprvé za půldruhého roku,“ upozornil analytik Unicredit Bank Pavel Sobíšek. „Růst zaznamenaly i tržby v dalších motoristických segmentech, tedy tržby za prodeje a opravy aut. To zřejmě není vysvětlitelné jen obnovou vozového parku ze strany podniků, ale souvisí to i s častějším používáním aut domácnostmi během jejich letošních dovolených. Ve zbytku roku se nicméně spotřební chování domácností asi vrátí do starých kolejí, dodal.

Podle Vávlava Franče z Raiffeisenbank měl největší negativní dopad na vývoj maloobchodních tržeb opět pokles prodeje potravin – meziročně o 0,7 procenta. Jedná se o podobný obrázek jako v červenci, tehdy ale prodeje potravin klesaly ještě razantněji. Za celý rok 2011 Raiffeisenbank očekává nárůst maloobchodních tržeb o 2,5 procenta.

Michal Kozub ze společnosti Home Credit si všiml, že snaha lidí ušetřit se ve výsledcích částečně odráží na rozmachu internetových obchodů. Jejich tržby v srpnu rostly oproti předchozímu roku o 9,9 procenta. „V poslední době zaznamenáváme trend, kdy řada dříve výhradně kamenných obchodů zřizuje alternativy v podobě e-shopů, protože lidé vnímají elektronické obchody jako levnější a online nakupování je pro ně i pohodlnější,“ vysvětlil Kozub.

Tržby v maloobchodě - mezinárodní porovnání

Tržby v maloobchodě - mezinárodní porovnáníTržby v maloobchodě - mezinárodní porovnání | CSUZdroj: ČSÚ