Maloobchodní tržby pokračují v růstu. Nejvíce stouply u internetového prodeje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martina Neckářová, Lagardere Travel Retail

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Maloobchodní tržby bez aut v květnu zrychlily meziroční růst na 5,7 procenta z dubnových 2,7 procenta. Zvýšily se tržby za potraviny i nepotravinářské zboží a za pohonné hmoty. Tradičně nejvíce stouply u internetového a zásilkového prodeje. 

Letošní květen měl o jeden pracovní den méně než ten loňský, meziročně se tak tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 6,9 procenta. Meziměsíčně byly tržby po očištění o sezonní vlivy reálně vyšší o 1,2 procenta.

Tržby za internetový a zásilkový prodej v pátém měsíci vzrostly o 24,1 procenta. Specializovaným prodejnám s počítačovým zařízením narostly tržby proti loňskému květnu o 17,6 procenta. Vyšší tempo růstu vykázaly i prodejny oděvů a obuvi nebo obchodníci se sportovním náčiním.

Lépe se prodávalo i farmaceutické a kosmetické zboží a výrobky pro domácnost. Tržby nespecializovaných prodejen s převahou potravin stouply o 0,7 procenta, přičemž u specializovaných prodejen potravin byly vyšší o půl procenta.

Za prodej a opravy motorových vozidel se neočištěné tržby meziročně zvýšily o 4,5 procenta, v tom za opravy motorových vozidel o 6,8 procenta a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 3,9 procenta. Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly v porovnání s dubnem reálně vyšší o 2,3 procenta.