Maloobchodní tržby v září klesly, prodalo se méně pohonných hmot

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V září v Česku maloobchodní tržby bez očištění klesly meziročně o půl procenta. V srpnu byly o 2,3 procenta vyšší. Meziroční pokles tržeb se projevil v maloobchodě kromě prodeje motorových vozidel. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Největší negativní vliv na meziroční pokles tržeb měly pohonné hmoty, jejichž prodeje meziročně poklesly o 4,6 procenta.

Meziročně klesaly i prodeje potravin a nepotravinářského zboží. Jediným segmentem maloobchodu, který zaznamenal meziroční růst, byly prodeje a opravy automobilů s růstem o 2,4 procenta.

Podle analytika Home Creditu Michala Kozuba rostly především díky prodeje ojetých vozů. Nových osobních aut se naopak prodalo o dvě procenta méně. „Snížený zájem spotřebitelů o nákup aut dočasně nahradily firmy, které obnovovaly své vozové parky. Nahrávaly tomu velmi nízké ceny -v porovnání s předchozím rokem mohly firmy ušetřit desetitisíce. Poptávka se ale postupně vyčerpává a prodeje opět klesají,“ upozorňuje Kozub.

„Zářijové tržby obchodníků opět potvrdily, že s růstem spotřebitelské poptávky se nedá ani počítat. Spíše naopak. Lidé utrácejí opatrně a vzhledem k nízké spotřebitelské důvěře tomu tak bude i nadále. V závěru roku sice nejspíše zažijeme předzásobování před změnou DPH, ale jeho efekt bude jen dočasný,“ domívá se analytik ČSOB Petr Dufek. „Lidé utrácejí méně a prostor pro zvyšování cen, a tedy inflaci, je jen velmi omezený. Poptávkové inflační tlaky proto zůstávají nulové. A spotřeba sama o sobě zpomaluje ekonomiku…,“ dodal.

Také podle analytika Václava Franče z Raiffeisenbank nelze do budoucna čekat žádné velké zlepšení. „Jak se zdá, evropská dluhová ještě zdaleka neřekla své poslední slovo. Výnos desetiletého italského vládního dluhopisu totiž dnes ráno dosáhl 6,75 procenta… Za celý rok 2011 očekáváme i nadále nárůst maloobchodních tržeb o 2,5 procenta. V roce 2012 pak čekáme zpomalení růstu maloobchodních tržeb na jedno procento, uvedl Franče.

Tržby v maloobchodě bez pohonných hmot

Tržby v maloobchodě bez pohonných hmotTržby v maloobchodě bez pohonných hmot | CSUZdroj: ČSÚ