Maloobchodu se dařilo. Tržby v červnu zrychlily růst na 6,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Meziroční růst maloobchodních tržeb v červnu prudce zrychlil na 6,4 procenta z květnových 1,1 procenta. Letos jde o zatím nejsilnější přírůstek. Na zvýšení tržeb se podílel jak motoristický segment, tak samotný maloobchod, uvedl Český statistický úřad

Analytici před zveřejněním čerstvých dat odhadovali, že oživení spotřeby domácností zůstalo solidní. Květnové zpomalení růstu bylo podle některých ekonomů dané tím, že se nahromaděná poptávka z předchozího krizového období vyčerpala a tržby se začaly stabilizovat.

„Silný květnový výpadek v růstu tržeb byl jen jednorázovou záležitost,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. „V letošním roce jsou tak prodeje potravin doslova jako na houpačce. V jednom měsíci rostou, zatímco v druhém se propadají. Celkově je ale vidět pozvolna zlepšující se trend,“ komentoval data analytik společnost Home Credit Michal Kozub.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly reálně meziměsíčně o šest procent a meziročně o 11,7 procenta. V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezónně očištěné tržby zvýšily meziměsíčně o 0,6 procenta, ve srovnání s loňským červnem pak o 3,8 procenta.

Tržby v maloobchodě - mezinárodní srovnáníTržby v maloobchodě - mezinárodní srovnáníTržby v maloobchodě - mezinárodní srovnání | CSU

Nejvíce rostly tržby z prodeje počítačového a komunikačního zařízení ve specializovaných prodejnách, a to o 29,1 procenta, a z prodeje zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby - o 20,9 procenta. „Navzdory listopadovému oslabení koruny však ceny elektroniky nadále klesají v důsledku silné konkurence a rychlému technologickému pokroku,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Tržby za prodej výrobků pro kulturu, sport a rekreaci se zvýšily o 11,5 procenta, oděvů a obuvi o 8,7 procenta, výrobků pro domácnost o rovných pět procent.