Maloochodní tržby zpomalily, jejich růst dosahuje necelých pěti procent

Obchodní centrum Frýda

Obchodní centrum Frýda Zdroj: zfpinvest

Obchodní centrum Šestka
Obchody i byty. Táborskáskupina Karel Dvořákvybudovala i obchodnía relaxační centrum za půlmiliardy korun v Plzni.Podílela se i na řaděbytových projektů v Praze,například v Metropoli Zličín.Její tržby předloni přesáhly1,25 miliardy korun.
Obchodní centrum Krakov v Bohnicích
Obchodní centrum Krakov v Bohnicích
Obchodní centrum Krakov v Bohnicích
16
Fotogalerie

Tržby v maloobchodě bez aut v září zpomalily meziroční růst na 4,7 procenta ze srpnových osmi procent. Zatímco v srpnu bylo ale letos o dva pracovní dny více než loni, počet zářijových pracovních dní byl stejný. Meziměsíčně se maloobchodní tržby zvýšily o 0,6 procenta.

Důvodem poklesu podle hlavního ekonoma UniCredit Pavla Sobíška není váhavý přístup spotřebitelů, ale spíš kombinace tří specifických vlivů.

"Za prvé, růst cen pohonných hmot znamená, že spotřebitelé jejich nákupem už neušetří ve srovnání s předchozím rokem tak velké sumy, jak tomu bylo v první polovině roku. Za druhé, po letech dynamického růstu se obrátily do mínusu tržby za prodej počítačového a komunikačního vybavení, což zřejmě souvisí s nasyceností trhu a momentálním nedostatkem novinek. A za třetí, mimořádně teplé počasí, trvající až do konce září, patrně odložilo sezónní nákupy některého oblečení," uvedl analytik.

Nejvyšší tempo růstu zaznamenal tradičně internetový a zásilkový prodej, který si proti loňsku polepšil o 21,5 procenta. Tržby rostly i ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 5,8 procenta) nebo domácnost (o 4,2 procenta) a v obchodech s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 4,6 procenta). Lidé více nakupovali jak v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (o 3,6 procenta), tak v prodejnách specializovaných (o 3,4 procenta).

Lidé více nakupovali jak v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin, tak v prodejnách specializovaných. Prodeje naopak klesly obchodům s počítačovým a komunikačním zařízením, a to o 5,9 procenta. Pokles o 1,7 procenta pak vykázal prodej oděvů a obuvi. Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel v září klesly meziměsíčně o 1,4 procenta. Ve srovnání s loňským zářím se očištěné tržby zvýšily o čtyři procenta.

"Meziročně neočištěné tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly o 3,5 procenta a za opravy o šest procent," uvedli statistici. Za celé 3. čtvrtletí se v maloobchodě bez aut tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 5,1 procenta, bez očištění pak o 4,7 procenta. Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly proti loňsku o 6,8 procenta, za nepotravinářské zboží o 6,6 procenta a za potraviny o 1,5 procenta.