Barta z ePojištění.cz investoval miliony do českého přepravního dronu

Zuri

Zuri Zdroj: Zuri

Zuri
2
Fotogalerie

Internetový podnikatel Jan Barta, který stojí například za projektem ePojisteni.cz, investuje 600 tisíc eur do české společnosti Zuri. Ta vyvíjí čtyřmístné bezpilotní letadlo s vertikálním vzletem (VTOL) pro osobní přepravu. 

Barta peníze do start-upu vloží skrze finanční skupiny Pale Fire Capital, která investuje především do internetových nebo mediálních projektů. Patří jí například bulvární server Extra.cz.

Peníze z investice poputují na pokračování vývoje takzvaného oktoplánu, tedy stroje s osmi elektricky poháněnými vrtulemi. Dopředný pohyb pak zajišťuje běžný turbovrtulový motor. Design Zuri kombinuje prvky helikoptéry a letadla, vývojáři slibují, že dolet dosáhne až 700 kilometrů.

„Přestože se projekt nachází stále v počáteční fázi vývoje, již nyní si lze představit řadu aplikací, které mohou z pohledu byznysu fungovat. Zajímavá je především možnost otevřít novou tržní vertikálu leteckých taxislužeb, kde by VTOL technologie dokázala nabídnout bezkonkurenční dostupnost a flexibilitu,“ říká Jan Barta.

Projekt je ve fázi úspěšného testování zmenšeného prototypu o rozpětí dva metry, následně dojde k testování autonomního pohybu. Prototyp v reálném měřítku by měl mít rozpětí asi 15 metrů. „Víme, že díky investici můžeme prototyp představit na konci příštího roku. Nyní si dokážeme zajistit technologii pro vlastní vývoj bateriových modulů a chceme také urychlit vývoj klíčových součástí letadla,“ uvádí Michal Illich, který za celým projektem stojí.

Cílem pro pokračující vývoj je v současnosti rozšíření inženýrského týmu, start-up chce získat především elektrotechniky a programátory. Start-up vznikl v roce 2017 a v současnosti pro něj pracuje sedm lidí.