McDonald's má o čtvrtinu nižší čtvrtletní zisk. Může za to i odchod z Ruska

McDonald´s (ilustrační fotografie)

McDonald´s (ilustrační fotografie) Zdroj: Reuters

Americkému provozovateli restaurací rychlého občerstvení McDonald's v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 28 procent na 1,1 miliardy dolarů (25,7 miliardy korun), částečně kvůli zavírání provozoven v Rusku. Firma to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě. Řetězec zvýšil tržby kvůli růstu cen ve Spojených státech a rovněž díky novému věrnostnímu programu.

Celkové tržby v období od ledna do března vzrostly o 11 procent na 5,67 miliardy dolarů. Překonaly tak odhady analytiků, kteří čekali tržby 5,59 miliardy dolarů.

McDonald's po invazi ruských vojsk na Ukrajinu dočasně zavřel v Rusku 847 restaurací. Firma v zemi stále platí 62 tisíc svých zaměstnanců. Řetězec v Rusku vlastní a provozoval 84 procent restaurací pod svou značkou, zbytek jsou franšízy. Vlastní také 108 restaurací na Ukrajině, které zavřela na konci února.

Které světové značky se stahují z Ruska?

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

Firma uvedla, že jen v důsledku uzavření ruských provozoven očekává měsíční ztrátu na tržbách asi 50 milionů dolarů. McDonald's v Rusku a na Ukrajině vynaložil během čtvrtletí 27 milionů dolarů na mzdy, pronájmy a platby dodavatelům. Společnost rovněž uvedla, že má zásoby v hodnotě 100 milionů dolarů, kterých se pravděpodobně zbaví, protože její restaurace jsou zavřené.

Celosvětové tržby v provozovnách otevřených alespoň jeden rok vzrostly v prvním čtvrtletí téměř o 12 procent. K jejich růstu přispělo mimo jiné uvolňování protipandemických opatření na mnoha trzích, například v Británii, Francii a Brazílii.

Ve Spojených státech tržby v provozovnách otevřených nejméně rok stouply o 3,5 procenta. V Číně se kvůli zavádění protipandemických uzávěr naopak snížily.