Rusko hledá alternativy k západním službám. Svou kopii už dostaly McDonald’s a Instagram

„Zítra v Rusku nebude ani jeden McDonald’s, místo toho přijde Strýček Váňa,“ nechal se slyšet předseda ruské dolní komory parlamentu Vjačeslav Volodin.

„Zítra v Rusku nebude ani jeden McDonald’s, místo toho přijde Strýček Váňa,“ nechal se slyšet předseda ruské dolní komory parlamentu Vjačeslav Volodin. Zdroj: E15

Vizualizace ruské platformy Rossgram, jež si klade za cíl nahradit Instagram
Legendární chatovací platforma ICQ v novém hávu
3
Fotogalerie

McDonald’s, Instagram a Apple Pay. Nejen pro tyto „západní výdobytky“ se chystá ruská alternativa v reakci na uvalené sankce. Po odlivu stovek zahraničních společností z Ruska se uměle vytvořil prostor pro „znovuobjevení“ již zavedených, ale nyní zakázaných nebo odstřižených služeb. Proces může být urychlen odstraněním patentové ochrany pro společnosti pocházející ze zemí považovaných za nepřátelské.

„Zítra v Rusku nebude ani jeden McDonald’s, místo toho přijde Strýček Váňa,“ nechal se slyšet předseda ruské dolní komory parlamentu Vjačeslav Volodin. Reagoval tak na žádost výrobce konzervované zeleniny Russkoye Pole Logistik zaregistrovat si ochrannou známku „svého“ nápadu na samoobslužnou restauraci. Zamýšlené logo se nápadně podobá žlutému dvojoblouku na červeném pozadí, jímž se pyšní právě americký fastfoodový řetězec McDonald’s. 

I přes silná vyjádření nejvyššího představitele ruské zákonodárné moci je vysoce pochybné, že by Strýček Váňa mohl v blízké době přebrat 850 zavřených poboček rychlého občerstvení, byť ruský prezident Vladimir Putin již dříve upozornil, že Kreml zabaví majetek firem, které se ze země v reakci na ruský vpád na Ukrajinu stáhnou. Mezi reálnější vysvětlení patří podle některých médií pouhá provokace nebo snaha odvrátit pozornost od větších problémů.

Krádež ochranných známek v národním zájmu

Expert na duševní právo Josh Gerben se domnívá, že společnost, jež žádost zaregistrovat si ruskou obdobu McDonald’s podala, pravděpodobně zastupuje někoho jiného, kdo doufá, že opatřenou ochrannou známku odprodá potenciálnímu nástupci McDonald’s v Rusku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!