Meziroční růst cen v červenci přibrzdil na 1,7 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Meziroční míra inflace v České republice v červenci zpomalila na 1,7 procenta z 1,8 procenta v červnu. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,3 procenta, což bylo dáno zejména sezonním podražením zájezdů. Letní výprodeje naopak srazily ceny oblečení a obuvi. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici očekávali stagnaci meziroční inflace.

Podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba si nyní obchodníci cení každého zákazníka, a proto se snaží držet ceny na únosné míře v obavě před konkurencí. Akční zboží a slevy v desítkách procent jsou podle něj samozřejmostí, navíc některé prodejny už začaly s masivním letním výprodejem. Kozub také upozornil, že inlace měla sestupný ráz i přes opětovný mírný nárůst cen pohonných hmot, nebo zdražení v městské hromadné dopravě v některých městech.

„Zatímco eurozóna bojuje mimo vlastního předlužení i s vysokou mírou inflace (Rakousko 3,7 procent, Finsko 3,4 procent, měřeno v HICP), kvůli které také rostou sazby Evropské centrální banky, česká ekonomika se zatím k zásadním změnám nechystá. Inflace se vrátila i pod plánovanou úroveň centrální banky, která je nastavena na dvě procenta,“ doplnil Kozub. Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky se v dalších měsících míra inflace pravděpodobně dostane mírně nad dvouprocentní cíl ČNB a v příštím roce se v důsledku zvýšení DPH posune ke třem procentům.

Tempo růstu spotřebitelských cenTempo růstu spotřebitelských cen | CSU

Zdroj: ČSÚ