Microsoft ve čtvrtletí zvýšil zisk díky zájmu o umělou inteligenci, Google na stejném poli ztrácí

Microsoft

Microsoft Zdroj: Pexels

Americký softwarový gigant Microsoft v prvním finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 27 procent na 22,3 miliardy dolarů. Tržby, tažené mimo jiné poptávkou po nástroji pro využití umělé inteligence, překonaly očekávání analytiků a akcie podniku po zveřejnění výsledků výrazně posílily. Čtvrtletní zisk zvýšil i Google, příjmy z cloudových aktivit včetně umělé inteligence zaostaly za očekáváním. 

Tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 30. září, zvýšily o 13 procent na 56,5 miliardy dolarů. Analytici je přitom podle údajů společnosti LSEG odhadovali v průměru na 54,5 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

K růstu celkových tržeb podniku přispěla silná poptávka po cloudových službách. Tržby divize zahrnující cloudovou platformu Azure se zvýšily o 19 procent. „Růst cloudového sektoru překonal odhady trhu i díky vysoké poptávce po generativní AI, kterou Microsoft zakomponoval do svého vyhledávače Bing,“ sdělil analytik XTB Tomáš Cvern. „Microsoft má za sebou další skvělé čtvrtletí. Tržby i čistý zisk za první fiskální kvartál Microsoftu překonaly odhady trhu,“ dodal.

Zisk společnosti Alphabet, která je mateřskou firmou Googlu, vzrostl ve třetím čtvrtletí o více než dvě pětiny na 19,7 miliardy dolarů. Celkové tržby společnosti Alphabet se meziročně zvýšily o 11 procent na 76,7 miliardy dolarů.

Tržby divize Google Cloud se zvýšily o 22,5 procenta na 8,41 miliardy dolarů, analytici je však odhadovali na 8,62 miliardy dolarů. Tempo růstu tržeb divize bylo nejpomalejší od prvního čtvrtletí 2021.

„Výnosy z cloudu sice vzrostly, ale očekávání byla vyšší,“ uvedl analytik společnosti Portu Marek Pokorný. „To je jeden z důvodů, proč akcie po uzavření trhu odepisují přes šest procent. Navzdory ostré konkurenci v oblasti umělé inteligence a vysokým úrokovým sazbám se ale letos akciím Alphabetu daří a připsaly si přibližně 50 procent,“ dodal.